Срещата в македонската столица Скопие на шестте държави от Западните

...
Срещата в македонската столица Скопие на шестте държави от Западните
Коментари Харесай

Лидерите на Западните Балкани обсъдиха с представители на ЕС и САЩ плана за развитие

Срещата в македонската столица Скопие на шестте страни от Западните Балкани с висши представители на Европейски Съюз и Съединени американски щати минава под наслова " Да оставим политиката в историята ". Домакинът на срещата министър председателят на Северна Македония Димитър Ковечевски сподели при отриването на форума, че държавното управление на страната му още през ноември предходната година е показало съответни начинания във връзка с усилването на районното съдействие и присъединението към европейския пазар.

По време на неофициалната вечеря нощес в Скопие водачите на страните от Западните Балкани, както и представителите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, дискутираха опциите за премахването на редица ограничавания сред тях, въвеждането на открити граници, увеличение на търговията, усилването на конкуретността на стопанските системи на страните от Западните Балкани, както и включването им в общия европейски пазар преди и формалното им присъединение към Европейски Съюз.

Сръбският президент Александър Вучич и албанският министър председател Еди Рама също приказваха за нуждата да се развива районният стопански разговор, а комплицираните политически връзки да бъдат оставени встрани. И в случай че съгласно Вучич задминаването на политическите връзки е предусловие за прогрес на района и хората да усетят позитивния резултат, то за Рама е значимо да се покаже по какъв начин през стопанската система може да наподобяват районните връзки и напредъкът на страните от Западните Балкани в края на десетилетието (2030 г.), когато съгласно проектите на Брюксел се чака да се причислят към Европейски Съюз.



Черногорският министър председател Милойко Спайч разяснява, че значим сигнал за страните от Западните Балкани, които могат да изпратят до европейските вложители, е че районът е подобаващ за вложение. Премиера на Косово Албин Курти сподели, че страните от района би трябвало да създадат повече промени за привличането на квалифицираните от Европейски Съюз средства.

Планът за напредък съгласно Курти ще донесе на страните от района благоприятни условия за финансиране от тези шест милиарда евро според от положителната работа на всяка от страните в Западните Балкани. Според Генералният шеф на Дирекцията за съседство, договаряния и разширение в Европейска комисия Герт Ян Копман Планът за напредък цели да построи система за консолидиране и регистрация на локалните компании и по този начин да понижи разноските за търговията сред Западните Балкани и Европейски Съюз.

На срещата „ Западните Балкани срещат Европейски Съюз “ взе участие и помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за европейски и евроазийски въпроси Джеймс О Браян, който познава района доста добре още от времето на разпада на някогашна Югославия през 90-те години.



Според него проектът за напредък на Европейска комисия не е като някой предходен документ. Той дава опция даже и при по малко по размер промени, компании на страните от Западните Балкани да могат да получат придобивки по бързо от европейските финансови принадлежности, което е същността на вътрешния интегриран пазар в Европа.

Браян употребява двустранните си срещи в Скопие с цел да поддържа македонските политици за осъществените от тях промени в областта на стопанската система и районната сигурност.

Планът за развиване на Западните Балкани в действителност е завръщане на Европейски Съюз в района след редица други рецесии и провокации, пред които бе изправен Брюксел през последните години. С този проект Европейски Съюз слага точка на разрастващото се сръбско политическо и икономическо въздействие в Западните Балкани през районната самодейност на Белград „ Open Balkans “ (2019г.), за която мнозина наблюдаващи предупреждаваха, че има за цел през стопанската система и културното въздействие да ускори наличието на Сърбия в района, създавайки по този метод нова мини Югославия и да го утвърди като пространство на „ сръбския свят “ по сходство на „ съветския свят “, стартиран от Москва.

Утвърждаването на европейската вероятност на страните от Западните Балкани ще спре с изключение на сръбското въздействие, само че и засилващото се съветско и китайско въздействие, които целят да забавят развиването на района от Европейски Съюз и да го слагат в неопределеност.

Авторът на коментара напомня, че проектът за напредък на Западните Балкани беше показан от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен на 8 ноември 2023 година дружно с отчетите за прогрес на страните-кандидатки за участие в Европейски Съюз. Той обгръща интервала 2024 до 2027 година, и има разполагаем шест милиарда евро за шестте страни от Западните Балкани (Северна Македония, Косово, Черна Гора, Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина), от които два милиарда евро са предопределени за финансиране на планове без да е належащо да се връщат, а останалите четири милиарда ще са под формата на заеми.

Планът има за цел да сътвори районен пазар и достъп до европейския пазар на страните от района, както и увеличение на стопанските системи и понижаване на социалноикономическите разлики сред страните от района и Европейски Съюз.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР