Срещата се състоя в Бенгалуру, ИндияОтказът на Китай да осъди

...
Срещата се състоя в Бенгалуру, ИндияОтказът на Китай да осъди
Коментари Харесай

Срещата на финансовите министри от Г-20 завърши с разногласия

Срещата се състоя в Бенгалуру, Индия

Отказът на Китай да осъди съветската инвазия в Украйна стана причина срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Индия да приключи без заключително официално съобщение. Разногласията идват на фона на оповестеното тази седмица спокойно предложение на Китай за Украйна, което редица западни страни дефинираха като проруско.

Пекин отхвърли да одобри включеното в текста остро наказание на съветската експанзия, а Москва упрекна Запада, че е дестабилизирал срещата на върха.

Срещата на финансовите министри от Г-20 се състоя в Бенгалуру, а домакинът Индия най-после излезе с резюме на полемиките, в което се показва, че има разнообразни оценки на обстановката в Украйна и на наложените против Русия наказания. В обобщението е маркирано, че редовете в заключителното официално съобщение от срещата са утвърдени от всички, с изключение на от Русия и Китай.

" Русия и Китай бяха срещу включването на тези параграфи в официалното съобщение. А за какво бяха срещу? Не са съгласни, тъй като същите изводи бяха включени в заключителното официално съобщение от срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември и тогава всичко беше наред поради събитията, само че в този момент не желаеха още веднъж да има сходни изводи ", сподели Нирмала Ситхараман - министър на финансите на Индия.

Китай се опитваше да стои настрана от войната в Украйна през последната годна, само че в навечерието на първата ѝ годишнина разгласява проект за мир от 12 точки и ускори дипломатическите старания. Китайският висш посланик Ван И беше на обиколка в Европа тази седмица, която приключи с топло посрещане от съветския президент Владимир Путин в Москва.

Китайският кротичък проект беше приветстват от Русия, а американският президент Джо Байдън съобщи, че щом Москва го приветства, няма по какъв начин предлагането да е положително. След срещата на финансовите министри на страните от Г-20 съветското външно министерство разгласи, че по този начин наречения групов Запад дестабилизира форума и прикани Съединените щати и Европейския съюз да признаят изтъквам - обективната действителност, че светът е мултиполярен. И предходни срещи на Г-20, откогато Русия атакува Украйна са завършвали с крах за реализиране на общо умозаключение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР