Срещата на македонския президент Стево Пендаровски с ОМО Илинден, които

...
Срещата на македонския президент Стево Пендаровски с ОМО Илинден, които
Коментари Харесай

Българска национална платформа: Срещата на Стево Пендаровски с ОМО Илинден е опасна

Срещата на македонския президент Стево Пендаровски с ОМО " Илинден ", които пропагандират античния македонизъм, основава механизми за заобикаляне на Преспанския контракт и поддържа претенциите към Гърция . Това се споделя в позиция на Българска национална платформа за обединяване и развиване , изпратена до президента Румен Радев,

От неправителствената организация акцентират, че без значение, че Република Северна Македония публично се е отказала от искания към античното завещание на географската област Македония, срещата на президента Пендаровски с ОМО " Илинден " легитимира организацият а. Целта е целеустремено нарушение на двустранния контракт с Гърция, като в тази ситуация е забъркана и България.
 Според Пендаровски срещата с ОМО „ Илинден “ не нарушава контракта за добросъседство
Според Пендаровски срещата с ОМО „ Илинден “ не нарушава контракта за добросъседство

В отговор към МВнР…

Според организацията сходно държание на Пендаровски е безконтролно и рисково и е образец за разминаване сред думи и каузи и за това България би трябвало да бъде поредна при провеждането на своята консенсусна политика към Северна Македония, доказана за следващ път на свикания на 1 0 .

България би трябвало да организира самодейна политика освен в двустранен, само че и в интернационален проект , считат поддръжниците на историческата истина. Като коментира на нашите евроатлантически сътрудници своята позиция, да обърне особено внимание върху заканите, идващи от югоносталгичните и югозависими среди в Северна Македония и подкрепящите ги външни фактори. Чрез насърчаването на промените в Скопие, би трябвало да се приложи система от гаранции за осъществяването на публично поети от него интернационалните задължения, предлагат от на Българска национална платформа за обединяване и развиване.
 Външно с остра реакция за срещата на Пендаровски с ОМО
Външно с остра реакция за срещата на Пендаровски с ОМО " Илинден "

От външно министерство приканват виновните фактори в прилежащата ни страна

Повод за това писмо е формалната среща на 28 януари 2022 година сред президента на Северна Македония Стево Пендаровски и група жители на България . След тази среща той разгласява няколко фотоси в своя профил във Facebook, а под тях изясни, че става въпрос за " средба со претставници на ОМО " Илинден " и претставници на неколку други здружения на грагяни од Република Бугария ", пишат в писмото до българския президент, министър председател и външен министър от Платформата.

" Целта на господин Пендаровски бе да внуши, че реализира среща с представители на " и тази демонстрация точно като такава бе отразена в следените северномакедонски медии ", се споделя ясно в писмото им.

Подобно държание, макар формалният отвод на Скопие от малцинствени искания, бе разкритикувано от редица български медии, а също по този начин и от Министерство на външните работи. Срещата на Стево Пендаровски, е освен сериозна провокация към почналия развой на разговор сред България и Северна Македония, само че е и опасност за разбирателството и стабилността на Централните Балкани, защото това действие е ориентирано и против прилежаща Гърция .

От Платформата напомнят, че втората конференция на ОМО " Илинден ", извършена в с. Мусомище през 1995 година, участват и двама представители на македонистката организация " Виножито " в Гърция .

Това взаимоотношение е установено и по-късно, когато през 2008 година пред скопския ежедневник " Време " македонистките организации " Виножито " (Гърция) и ОМО " Илинден " -Пирин (България) стартират координирана акция срещу Гърция и България като декларират, че на двете страни " ще става все по-тежко да прикриват истината за ситуацията на македонското малцинство " в тях.

В писмото се цитира и публикацията: " Натиска против македонските деятели в България продължава ", качена на 10 декември 2019 година на уеб страницата на юридически несъществуващата ОМО " Илинден " - Пирин, се декларира, че са регистрирани две организации на " македонското малцинство в България ", едната от които е " Антични македонци ". Към обявата е приложена снимка, съдържаща знаме с тъй наречените звезда от Вергина, което е знак от епохата на антична Македония, от чиято приложимост Северна Македония се е о контракт .
 Изгориха българското знаме пред македонското консулство в Мелбърн
Изгориха българското знаме пред македонското консулство в Мелбърн

В знак на митинг против Преспанския контракт

Чрез поддържането на македонистката агитация в България (а и в Албания), властимащите в Скопие се пробват да заобиколят този двустранен контракт и не престават напъните си за образуване на " македонско малцинство " в България и Гърция, коментират от Платформата.

Те разясняват, че от фотосите сред Пендаровски и ОМО " Илинден " се вижда, че на формалната среща с него на 28 януари 2022 година са участвали и представители на сдружението " Антични македонци ".

В неговия правилник е заложено " проучване и изследване на историята и културата на македонския народ от антично време и до през днешния ден " (чл. 7, второ тире), а също по този начин " поддръжка на всички планове на полето на културно-просветната активност, всички научни действия от региона на античната македонска история и просвета " (чл. 7, пето тире).

В листата на учредителите на съдружие " Антични македонци " попадат лица, които са измежду учредителите на оповестената за противоконституционна ОМО - Илинден - ПИРИН: Иван Сингартийски (председател на партията), Иван Гъргавелов (секретар на партията) и Ангел Безев (заместник-председател) .

Съвпадението на лицата напълно не е инцидентно, само че още по-голяма паника пораждат отстояваните от тях хрумвания посредством македонистка агитация в България да се подхранват претенциите към античността , се споделя в писмото до президента, премиера, външния ни министър.

Като рекламен надпис на клуба на сдружението " Антични македонци " в гр. Гоце Делчев , който се поддържа само с пропагандна цел, защото с изключение на малцината негови членове, никой различен не влиза в него, се употребява стилизирано изображение на Александър Велики и звездата от Вергина. В разлепваните по витрината на клуба пропагандни материали също се употребява облик на Александър Македонски и звездата от Вергина , изясняват от платформата.
 Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език
Петър Стоянович: Северна Македония е инцидентно основана страна, нация и език

Българския политически хайлайф да има единна позиция към Македония, упорства историкът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР