Срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края

...
Срещата между президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края
Коментари Харесай

Йотова: Срещата между Радев и Ердоган отключи нов етап в отношенията между България и Турция

Срещата сред президентите Румен Радев и Реджеп Ердоган в края на 2022 година даде нов подтик в двустранните връзки сред България и Турция.

В това бяха безапелационни вицепрезидентът Илияна Йотова и турският й сътрудник Фуат Октай. В Анкара двамата разискаха необятен кръг от въпроси на среща, траяла повече от час. В срещата взе участие и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

Споразумението сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “ за достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания беше несъмнено от Йотова и Октай като най-бързия и директен резултат от диалозите сред Румен Радев и Реджеп Ердоган.

" 13-годишното съглашение способства за сигурността на газовите доставки за България, а и за цяла Европа ", посочи Илияна Йотова и напомни вчерашното разкриване на строителните действия по създаване на междусистемната газова връзка „ България – Сърбия “ на българска територия.

Двамата вицепрезиденти откроиха опциите за бъдещи планове сред България и Турция в региона на енергетиката. Турция отбелязва прогрес в развиването на водородните технологии и демонстрира предпочитание за съдействие с България в тази сфера.

Вицепрезидентите на България и Турция дадоха висока оценка на извършения предходната седмица в Истанбул огромен капиталов конгрес, проведен от Българската организация за вложения, който събра представители на управляващите и бизнеса от двете страни на границата. На форума бяха разисквани опциите за съдействие сред България и Турция в бранша на автомобилостроенето и машиностроенето, както и в региона на опазването на здравето и балнеологията.

" Турция се трансформира в един от международните здравни центрове с медицина на доста високо равнище. От турска страна има интерес към вложения в здравния бранш в България, в това число и за развиване на цялостна система за долекуване, в която да се употребява балнеолечението ", уточни българският вицепрезидент.

Йотова и Октай разискаха и опциите, които ще открие пред туризма новата самолетна линия Истанбул-Пловдив, която би трябвало да бъде открита на 18 февруари.

Сред главните тематики на диалога беше и защитата на общата граница. Сериозен е задължението на турската страна, деклариран и при срещата сред президентите Радев и Ердоган, по подсигуряване на общата граница.

" Европейският съюз е в дълг към Турция, защото не е извършил към момента всички задължения, поети със съглашението от 2016 година за справяне с миграционния поток ", съобщи българският вицепрезидент пред турския си сътрудник.

На срещата беше разисквана войната в Украйна и нуждата от интернационалните старания за реализиране на мир. Вицепрезидентът Йотова посочи дейната роля на Анкара в търсенето на кротичък излаз от военния спор.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР