Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за

...
Средствата за трансплантации и донорски ситуации са крайно недостатъчни за
Коментари Харесай

Средствата за трансплантации са крайно недостатъчни за развитие на трансплантологията в България

Средствата за трансплантации и донорски обстановки са извънредно незадоволителни за развиване на трансплантологията в България, съобщи доцент Марин Георгиев - народен съветник по урология и ръководител на Българското урологично сдружение пред БНР.

"Донорските бази, там, където в действителност донорите се разпознават и там, където се кондиционират, там е извънредно значимо да се обърне внимание на финансирането, извънредно незадоволително във връзка с тази денонощна работа на екипите. Някаква сума се отделя на болничното заведение за това, че те са разпознали и са кондиционирали донор и към този момент от тези средства, да кажем, за нас 20 000 лв. се дават за осъществяване на бъбречна трансплантация, от които по закон 20% в действителност са за в допълнение материално стимулиране на личния състав ", сподели тя.

"Около 7 хиляди пациенти се нуждаят от трансплантация на бъбрек, а в листата на чакащите са записани 1100 души ", съобщи проф. Емил Паскалев - шеф на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница.

"Един пациент, който е трансплантиран, спрямо един пациент, който е на диализно лекуване, в България е три пъти и половина по-евтин на опазването на здравето, в сравнение с пациентът на диализа. Държавата е при всички случаи печеливша от това нещо и тя би трябвало да има огромната интензивност това нещо да се случва ". акцентира Паскалев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР