Средствата в размер на 9 млн. лева, предвидени за строителство

...
Средствата в размер на 9 млн. лева, предвидени за строителство
Коментари Харесай

Парите от пробива до Водната палата отиват за зоопарка и Дон...

Средствата в размер на 9 млн. лв., планувани за строителство на пробива до Водната палата, ще бъдат пренасочени за завършването на зоологическата градина и реконструкцията на Дондуковата градина. Тази концепция се разисква в Община Пловдив, откакто с решение на Общинския съвет планът за кръстовището на две равнища беше дефинитивно спрян.

" Първоначално искахме да пренасочим парите за ремонт на кино „ Космос “ и реституция на Римския конгрес – изток, само че откакто предложихме този вид на представители на Фонда за устойчиви градове, се обясни, че съгласно изискванията по заема, който е възложен по Оперативна програма „ Региони в напредък “, сумата, контрактувана за пробива, би трябвало да бъде усвоена до края на 2023 година Това няма по какъв начин да стане, тъй като за кино „ Космос “ и Римския конгрес – изток имаме подготвени планове, само че няма определени реализатори. Провеждането на процедурите лишава доста време “, изясни зам.-кметът Пламен Райчев.

Дондукова градина и зоопаркът са подобаващи за финансиране с заем. Двата обекта ще бъдат подложени на публично разискване с жители, което Община Пловдив има намерение да  проведе на 4 януари.



Ремонтът на най-стария парк в Пловдив, основан по плана на Люсиен Шевалас и разгласен за монумент на градинското изкуство, коства към 4 млн. лв.. Кметът на регион " Централен " Георги Стаменов  е завършил целия цикъл на процедурите - има утвърден план, определен реализатор и строително позволение.

За зоопарка, чиято цена през 2014 година беше 4,6 млн. лв., цената занапред ще се прецизира. Междувременно колектив от Стара Загора създаде нова идея за довършването на историческия обект. Но няма реализатор, защото договорът с компания " Запрянови - 03 " е преустановен.

За  годините, в които строителството на  зоопарка  беше спряно, част от оборудванията са амортизирани и би трябвало да бъдат отстранени, сподели Райчев.

Общината беше наказана от изпълнителя за неизплатените преди време и осъществени строителни работи, а също по този начин и за вреди, настъпили след прекъсването на обекта. Заедно с отстраняването на дефектите сумата, нужна за зоопарка, се обрисува да бъде най-малко 2 млн. лв..  

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР