Средновековната ера винаги е привличала интереса на хората заради дрехите,

...
Средновековната ера винаги е привличала интереса на хората заради дрехите,
Коментари Харесай

Крак де Шевалие – Крепостта на рицарите

Средновековната епоха постоянно е привличала интереса на хората поради облеклата, принцесите, рицарите и несъмнено високите и красиви крепости.

Крак де Шевалие може да се преведа като „ Крепост на рицарите “ и се намира в Сирия. Това може да ви наподобява необичайно, само че по време на кръстоносните походи в Европа, крепости са строени и в Близкия изток. Както ни учи историята, кръстоносците са пътували чак до арабските народи в опити да наложат римския католицизъм.

Замъкът е изиграл значима роля по време на кръстоносните походи, тъй като в него са се събирали рицарите Хоспиталиери – един от доста военни ордени през интервала. Стратегически ситуиран в региона Хомс, покрай ливанската граница, от Крак де Шевалие можело да се следят идващите и отиващите си от Сирия. Хомс е бил единственият търговски маршрут към Сирия и Средиземно море.

Снимка: B.Kasso

И тъй като замъкът е издигнат върху висок 650 метра рид, от него може да се види целия град и покрайнината. Така при нахлуване, враговете няма по какъв начин да останат скрити.

Стените на замъка тук-там са дебели 30 метра, а долната им част е под надолнище, което прави мъчно изкачването по тях. Мостове, рампи и криволичещи коридори пък объркват нападателите.

Покривите са с друга височина и са свързани между тях. Това е било изключително преимущество за кръстоносците, тъй като можели изненадващо да атакуват враговете си. Разбира се и стълбищата са издигнати доста високи и с доста стъпала – множеството бойци се задъхвали до момента в който ги изкачат.

Дори нашествениците да успеели да влязат в замъка, те се озовавали в лабиринт. Замъкът е голям и в него има доста зали, стаи, дворове, конюшни и даже черква. Тези, които не познавали добре вътрешността на Шевалие, можели да загинат пробвайки се да се измъкнат.

Всъщност замъкът е толкоз огромен, че може да побере повече от 5000 бойци и рицари, в това число и конете им. В хранилищата могат да се съхраняват храна и други хранителни запаси, които да стигнат за пет години. Резервоарите и акведукта към замъка, обезпечават вода целогодишно и защищават замъка от наводнения.

Архитектурата на замъка е в готически жанр и това си проличава най-ясно във високите тавани и кули, множеството порти и прозорци и заострените арки, които вършат постройката да наподобява по-висока.

През 30-те години на предишния век френското държавно управление купува замъка и го реставрира. Въпреки, че Крак де Шевалие може би е най-запазеният палат през днешния ден, той се разрушава. Поради сухия климат варовиковите тухли се разпадат извънредно елементарно.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР