Средното ниво на разходите за социална защита и здравеопазване сред

...
Средното ниво на разходите за социална защита и здравеопазване сред
Коментари Харесай

Евростат: България с най-нисък дял в ЕС на разходите за социална защита и здравеопазване през 2022 г.

Средното равнище на разноските за обществена отбрана и опазване на здравето измежду страните от Европейския съюз, измерени като дял от брутния вътрешен артикул, са възлизали на 8,1 % през 2022 година Цифрата отразява понижение с 0,4 процентни пункта спрямо нивото на тези разноски през 2021 година, сочат заключенията от най-новите първични данни на европейската статистическа организация Евростат.

Сред 24-те членки на Европейски Съюз, за които има налични данни, разноските за обществена отбрана и опазване на здравето са били най-високи във Франция (10 % от Брутният вътрешен продукт на страната), Германия (9,7 процента), Словения (8,6 процента), Австрия (8,5 процента) и Белгия (7,8 процента).

Най-нисък дял на разноските за обществена отбрана и опазване на здравето, отвеян към Брутният вътрешен продукт на съответната страна, през предходната година е регистрирала България (4,2 процента), следвана от Ирландия (4,6 процента), Унгария, Литва (4,7 % за всяка) и Естония (4,8 процента).

Почти всички страни от Европейски Съюз записват спад в разноските си за обществена отбрана и опазване на здравето през 2022 година на годишна основа. Най-значително понижение на разноските за опазване на здравето в Европейски Съюз е записано в България (-1,1 процентни пункта). Малко по-добър резултат от страната ни демонстрират Унгария (-0,9 процентни пункта), Литва и Ирландия (-0,8 процентни пункта за всяка).

Единствените страни от Европейски Съюз, които са отчели нарастване на разноските за опазване на здравето като дял от Брутният вътрешен продукт през 2022 година, са били Люксембург (+0,3 п.п.) и Словения (+0,1 п.п.). В Кипър те са останали на достигнатите през 2021 година равнища.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР