Средно по 60 дни са чакали българските фирми, за да

...
Средно по 60 дни са чакали българските фирми, за да
Коментари Харесай

Средно 60 дни чакат фирмите у нас, за да получат парите си по сделка

Средно по 60 дни са чакали българските компании , с цел да получат заплащанията си след осъществяване на договорка през 2019 година. Така срокът на разплащания та у нас се е съкратил с 3 дни по отношение на 2018 година. Това демонстрират данните от изследване на Euler Hermes - водач в застраховането на търговски заеми в света и у нас.

Най-много време у нас лишава приемането на заплащания в Химическата промишленост – 99 дни със доста нарастване от 27 дни по отношение на 2018 година. На второ място се подрежда секторът Технологии с 91 дни, където срокът се е свил доста. Другите браншове със доста по-дълъг период на разплащане в съпоставяне със междинното за страната са Строителство с 83 дни и Луксозни артикули и услуги със 78 дни. Най-малко време лишава да получат парите си компании те, работещи в областта на бизнес услугите.

Средният период за разплащания та у нас остава по-нисък от междинния на световно равнище, който съгласно отчета на Euler Hermes за 2019 година e 64 дни. Прогнозата на специалистите е за в допълнение удължение през 2020 година до 66 дни и до рекордните 68 дни през 2021 година. Причина за това е COVID-19 икономическата рецесия, която ще накара фирмите да изберат тактика за по-дълги интервали на разплащане, като вид да защитят бизнеса си.

“Много е евентуално предстоящото удължение на периода за разплащане да се отрази и на българските компании, изключително на тези, които работят с интернационалните сътрудници и е добре това да бъде отразено в стратегическото им обмисляне за минимализиране на риска ”, разяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

В допълнение българският бизнес би трябвало да обърне внимание на задълбочаването на притеснителната наклонност у нас за удължение на периода на блокиране на оборотния капитал. Според данните на Euler Hermes за 2019 година той се усилва с още 6 дни като доближава рекордните 99 дни. Така България безапелационно се задържа на дъното на световната ранглиста по този знак, който демонстрира степента на финансова дисциплинираност на бизнеса и опциите за освобождение на средства за вложения, рационализация и агресия.

За съпоставяне съгласно данните на Euler Hermes на световно равнище срокът за блокиране на оборотния капитал през 2019 година е 69 дни. Позицията на България е доста по- неподходяща даже спрямо песимистичните прогнози за нарастване до 74 дни в международен мащаб през 2020 година поради COVID-19 рецесията. Калкулирано в стойност това демонстрира, че през актуалната година бизнесът на световно равнище ще отдели 8 трилиона щ.д. за оборотни средства вместо да ги насочи към вложения, рационализация, развиване на нови артикули, географска агресия или покриване на задължения.

Най-уязвими по този индикатор на световно равнище са секторите Транспорт, Автомобилостроене, Текстил и Търговия, при които нарастването на периода на блокиране на оборотния капитал се чака да нарасне най-вече през 2020 година. Другите застрашени от рецесия на ликвидността са Строителство и Метали, както и Авиацията с блокиран капитал за приблизително над 130 дни.

“На фона на неподходящата наклонност у нас и песимистичните вероятности за близката година на световно равнище е доста значимо българският бизнес да предприеме ограничения за усъвършенстване на паричния поток и да покачат финансовата си дисциплинираност с търсене на благоприятни условия за понижаване на периодите за приемане на вземанията и преразглеждане на материалните ресурси. В същото време обаче отчитаме обективните ограничавания, трудност в планирането и натискът, който необикновената икономическа обстановка основава. Затова един от инструментите за понижаване на риска, който става още по-голям е застраховането на търговски заеми. ”, безапелационна е Камелия Попова.

Това решение става все по-търсено и у нас през последните години, изключително в изискванията на COVID-19 рецесията и усложнените вероятности за стопанската система през идващите години. През последните три години Euler Hermes в България утроява цената на издадените застрахователни полици за български компании, а общата експозиция към тях към този момент е 1,4 милиарда евро, а от началото на COVID-19 рецесията се регистрира осезателен растеж на запитванията, както от огромни, по този начин и от междинни предприятия у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР