Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са

...
Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са
Коментари Харесай

Какво правим когато не достига стаж за пенсия

Средно по 21,84 месеца или съвсем 2 години не са достигали на хората, поискали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това излиза наяве от данни от Националния статистически институт, представени в публикация на в. на „ Монитор “.

Броят на пенсионерите, откупили застрахователен стаж до 5 години, е 2763, сочат още данните на Национален осигурителен институт. От институцията прецизират, че предоставените данни са предварителни. Може да се чака смяна на цената им, откакто станат ясни резултатите от пенсионните производства по заявките за разпределяне на пенсия, подадени в края на 2019 година

Един месец стаж през 2019 година е коствал 110.88 лв. което значи, че една година излизала 1330,56 лв.. Хората, които са купували стаж приблизително по 2 години, са броили сумата от 2661,12 лв..

За 2020 година минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица е 610 лева Месечната осигурителна вноска за фонд „ Пенсии “ е в размер на 19.8% от 610 лева, или 120.78 лева за всеки месец. Ако човек реши да си закупи 1 година стаж в този момент, тя би му коствала 1449,36 лв., или 2898,72 за двете години, които най-често не достигали на хората за пенсия.

Излиза по този начин, че в случай че и тази година на хората не им доближават приблизително към 2 години стаж, ще заплащат с 237,6 лв. повече заради измененията в минималния застрахователен приход за самоосигуряващи се лица.

Сумата от осигурителни вноски за целия „ закупен стаж “ се образува от пресмятане за цялостните месеци и съразмерно за дните при повърхностен месец.

Закупеният стаж не трансформира самостоятелния коефициент във формулата за пресмятане на пенсията и оттова не въздейства на размера на пенсията.

Зачитането на застрахователен стаж със възнаграждение на осигурителни вноски, или така наречен закупуване на застрахователен стаж, е уредено с наредбата от Кодекса за обществено обезпечаване. Добилият известност израз „ закупуване “ на застрахователен стаж съставлява внасяне на осигурителни вноски в избран от законодателя размер, когато този застрахователен стаж не е зачетен на друго съображение, коментират още от Национален осигурителен институт.

Първата опция, която е предоставена, е за хората, приключили висше или полувисше обучение или придобили просветителна и научна степен „ лекар “. Те могат да внесат сумата на осигурителните вноски за своя сметка, само че за не повече от времето на образование за приключено висше или полувисше обучение или от времето на докторантурата. Няма въведено ограничаване в кой миг могат да се внесат осигурителни вноски за интервала на образование.

Това може да бъде направено директно след довеждане докрай на съответния стадий от образованието или във всеки един следващ миг. Ако по време на образованието хората са работили и са били обезпечавани, то те нямат право да закупят стаж за следването си. Завършилите в чужбина също могат да закупят застрахователен стаж за времето на следването си, в случай че не са работили през този интервал.

Втората опция е да се създадат осигурителни вноски за недостигащия застрахователен стаж за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред, само че за не повече от 5 години. Тази алтернатива може да се употребява от лицата, навършили общата възраст за пенсиониране. От този ред не могат да се употребяват хора, които желаят да се пенсионират на по-ниска от общата пенсионна възраст – да вземем за пример една година по-рано или работилите при неподходящи условия на труд, които имат право на ранно пенсиониране.

В заявката за разпределяне на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред, подадено до съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, лицето вписва желанието си да заплати осигурителни вноски за недостигащия застрахователен стаж. Пенсионният орган прави преценка тъкмо какъв брой застрахователен стаж не доближава на индивида за придобиване право на пенсия и го уведомява документално за неговия размер, за сумата на дължимите осигурителни вноски и за реда за внасянето им.

Когато са заплатени осигурителни вноски за недостигащ стаж, правото на пенсия поражда от датата на заявката за разпределяне на пенсия. Времето, за което са импортирани осигурителни вноски на това съображение, се зачита за застрахователен стаж от трета категория единствено по отношение на придобиване право на персонална пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред. Това време се открива въз основа на данните за импортираните осигурителни вноски, съдържащи се в осведомителната система на Национален осигурителен институт.

Когато са импортирани осигурителни вноски за интервали на образование, по-малки от 5 години, лицето има право да внесе осигурителни вноски като употребява втората опция до допълнение на петте години.

Внасянето на осигурителните вноски се прави вкупом по банкови сметки на съответните териториални дирекции на Националната организация за приходите. Те са напълно за сметка на лицата, като се пресмятат върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ЗБДОО) за годината, в която се внасят вноските.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР