Средният разход за един български пациент се е увеличил и

...
Средният разход за един български пациент се е увеличил и
Коментари Харесай

Covid унифицира дейността на болниците и ги прави по-зависими от държавата



Средният разход за един български пациент се е нараснал и то доста, над 500 лв. в съпоставяне с  миналата година. Той варира в пъти сред другите лечебни заведения. Какви са аргументите пациентът да е все по-скъп на опазването на здравето?

Темата разяснява в “Нашият ден “ икономистът в региона на опазването на здравето Аркади Шарков:

“Множество са факторите, касаещи ценообразуването на един пациент, минал през болница. По принцип системата на опазването на здравето изразходва повече в сравнение с пациентът заплаща за своето опазване на здравето в някои посоки, само че не във всички.

Работещите в частния бранш заплащат 1,5 от горната страна и за тези, които страната обезпечава. Има една неравнопоставеност сред работещи, такива, които страната обезпечава и надлежно трансфер от страната, когато се заплаща за българския пациент.

В последните две години пандемията минава и с доста смъртни случаи в България и по света, което наложи нов вид политика в системата на опазването на здравето, а точно в множеството случаи приходите на лечебните заведения зависеха от тяхната активност . Ако премине пациент, на лечебното заведение ще бъде заплатено.

Последните две години обществените механизми, които страната сътвори за подкрепяне на лекарите в Covid системата за прибавяне на изключителни клинични пътеки, които да заплащат надлежно и лекуването, в допълнение внесоха едно финансиране, което ще остане под въпрос сега, в който рецесията завърши .

Клиничните пътеки

“Когато един пациент коства по-малко на лечебно заведение, с цел да го изпишат здрав, можем да кажем, че това заведение изразходва по-оптимално парите . Ако погледнем от другата страна – парите, които страната дава под формата на пари за клинични пътеки дали са задоволителни.

Защото клиничните пътеки, които касаят лекуването на Covid, бяха вдигнати на 1450 лева Но множеството разбори на групи лечебни заведения в България сочеха, че приблизително един пациент коства сред 2500-3000 лв. на лечебните заведения . “

Печелят ли лечебните заведения от рецесията

“Нито едно от лечебните заведения не е предостатъчно от това, че има Covid, защото бива спиран плановият банкет, който им носи по-голямата част от приходите. Covid унифицира активността на лечебните заведения и ги прави по-зависими от страната . “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР