Цените на жилищата „вероятно ще паднат още“ след най-големия спад от 14 години

...
Средният дом сега струва £260 828 – спад от 0,2%
Коментари Харесай

Средният дом сега струва £260 828 – спад от 0,2% в сравнение с предходния месец, но спад от 4,5% спрямо пика, регистриран през август 2022 г. , каза строителното дружество във вторник.

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър обвини високата цена на ипотеките.

„В резултат на това достъпността на жилищата остава ограничена за тези, които искат да купят жилище с ипотека“, каза той.

Това следва решението на Bank of England да повиши лихвените проценти 13 пъти подред, докато се опитва да намали инфлацията. Сегашната ставка от 5% се очаква да бъде повишена отново в четвъртък.

За да илюстрира натиска върху бъдещите купувачи за първи път, Nationwide каза, че човек получава средна заплата - който има типичен депозит за първи път от 20% и ипотека с 6% лихва - биха довели до изяждане на 43% от заплатата им за вкъщи от ипотечни плащания.

Прочетете повече:
Домакинствата, изложени на риск от изгонване, ще получат безплатни правни съвети съгласно новите реформи
Данъкът върху вината и спиртните напитки се увеличава от днес

Експертите казаха, че очакват тенденцията на спад на цените да продължи - и дори да се ускори - в краткосрочен план, тъй като мнозина все още не са склонни да се заключат в ипотеки с високи проценти, дори когато наемите скочат.

Имоджен Патисън, асистент-икономист в Capital Economics, каза: „Лекият спад на цените на жилищата през юли е първият знак от скока на лихвите по ипотечните кредити от средата на май, който оказва своето влияние.

„Тъй като очакваме лихвените проценти по ипотечните кредити да останат около сегашното си ниво през следващите 12 месеца, очакваме още спадове в цените на жилищата през следващите месеци ."

Тя добави: „Спадът на цените на жилищата вероятно ще набере скорост през следващите месеци."

Габриела Дикенс, старши икономист в Pantheon Macroeconomics, каза, че повишаващите се лихви по ипотечните кредити ще вината и „по-нататъшен спад изглежда вероятен“.

Тя каза: „Доверието на потребителите остава доста под средното си дългосрочно ниво и очакванията, че цените на жилищата ще паднат още, са добре вкоренени.

„Съответно смятаме, че цените на жилищата ще трябва да паднат с около 8% от пика си, преди търсенето и предлагането да се върнат в баланс.“

Въпреки това, по-големият от очакваното спад на инфлацията до 7,9% по-рано този месец накара някои да вярват, че спадът на цените може да не е толкова сериозен, колкото се прогнозираше по-рано.

„Болката при ипотечните кредити ще бъде ограничена“

Никола Шутрупс, управляващ директор в базирания в Саутхемптън брокер The Mortgage Hut , каза: „Вероятни са по-нататъшни спадове на цените на жилищата до края на 2023 г., но ако инфлацията продължи да намалява и пазарът на труда остане силен, все още има шанс за меко приземяване.“

Iain McKenzie , главен изпълнителен директор на Гилдията на професионалистите в областта на недвижимите имоти, каза: „Последните данни за инфлацията показват известна светлина в края на тунела и все още има голям шанс годината да бъде по-мека за индустрията, отколкото се прогнозираше по-рано.“

Том Бил, ръководител на жилищните проучвания в Обединеното кралство в Knight Frank, добави: „Въпреки че очакваме цените в Обединеното кралство да паднат с 5% тази година, търсенето трябва да се окаже по-устойчиво от очакваното между сега и общите избори, като се има предвид смекчаващият ефект на ръста на заплатите, високите нива на жилищния капитал, спестяванията при блокиране, наличието на по-дълги условия на ипотеката, търпението от страна на кредиторите и популярността на сделките с фиксиран лихвен процент през последните години.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР