Средните наеми за офис у нас се задържат, показва проучване

...
Средните наеми за офис у нас се задържат, показва проучване
Коментари Харесай

Колко струва да наемете офис в центъра на София

Средните наеми за офис у нас се задържат, демонстрира изследване на Colliers на пазара на офис площи в София през второто полугодие на 2021 година За офиси клас А те са 14 евро на кв.м. - съвършен център, 12.5 евро на кв.м. - за необятен център и 12 евро на кв.м. - за периферни зони.

Още през третото тримесечие на 2021 година се появиха първите сигнали за почнало възобновяване на офис пазара в София, които продължиха до края на годината. Нивата на брутно наетите площи през втората половина на 2021 година са 81,670 кв.м., а за цялата година - 152,000 кв.м., което е към 40% растеж по отношение на 2020 година Най-активни бяха са ИТ и аутсорсинг секторът (61%), финансови услуги (25%), професионални услуги (8%), промишлен бранш (2%), търговия (2%) и други (2%).

 Предлагането на офис площи клас А, B и С в София доближи общо 2,557,100 кв.м. и означи растеж от 2% за второто полугодие на 2021 година На годишна база този напредък е 7% и се дължи на огромния размер от площи приключени през първата половина на годината. Делът на неусвоените на пазара офис площи остават постоянни при равнища от 16%.

Около 258,000 кв.м. са в интензивно строителство и се чака да бъдат приключени в интервала 2022 - 2024 година, което е най-ниския размер от 2016 година насам.
През 2022 година с изключение на в столицата предвиждаме разширение на ползата и наличието на бизнеса и в районните градове.

Организациите възприемат хибридни модели на работа, което ще подтиква нарастване в търсенето на гъвкави пространства, като сателитни офиси, отдалечени от централния. Доверието в този бранш се завръща и операторите на коуъркинг пространства търсят благоприятни условия за разширение.

Бонуси за наематели дават притежатели на парцели

Прогнозираме активизиране на по-малките играчи и по-голямо многообразие от концепции в този пазарен сегмент. Това включва и вложители в офисни парцели, които чакаме да разработят свои лични flex пространства, като отговор към наемателите, които търсят гъвкави решения.
 istock istock
Наблюдава се засилен интерес към пускане на интервенции на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг бранша. Подобен забележителен интерес не е следен в последните 3-4 години. Разбира се реализацията на тези проекти ще зависи освен от наличния сграден фонд, а от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и стопански аспект.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР