Средните добиви на пшеница в област Добрич, наричана „житницата“ на

...
Средните добиви на пшеница в област Добрич, наричана „житницата“ на
Коментари Харесай

Лоши новини от „житницата“ на България! Държавата нехае, зърнопроизводителите готови на протести

Средните добиви на пшеница в област Добрич, наричана „житницата“ на България, все още са от 560 кг за декар – т.е. те са по-ниски от предстоящите. Високата себестойност на продукцията и неналичието на търсене на пазара слагат сектора пред усложнения, написа money.bg.

Допълнително обстановката е усложнена и от всеобщия безмитен импорт на зърно от Украйна, което е на доста по-ниска цена. Притесненията на земеделците са, и че украинската пшеница не минава фитосанитарен надзор и качествата й не дават отговор на европейските условия.

При множеството проблеми в сектора, доста от по-малките стопанства са застрашени от банкрути, предизвестиха ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова и земеделският производител Мария Дикова, представени от БНР.

Складовите бази на търговците и производителите последователно се запълват, а занапред ще се прибира продукцията от слънчогледа и царевицата.

Ако вносът на зърно от Украйна не бъде контролиран от страната, зърнопроизводителите са подготвени и на митинги.

За „неконтролируемия“ от страната импорт на украинско зърно предизвести преди седмица и Костадин Костадинов, ръководител на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Пред БНР той разяснява, че „украинското зърно ще се продаде за българско. Държавата нехае. Затова, в случай че няма ответна реакция от нейна страна, хората сами ще вземат ограничения! Ще тръгнат с машини да блокират на границата украинските камиони.“
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР