Средната световна температура достигна нов връх в понеделник, 3 юли,

...
Средната световна температура достигна нов връх в понеделник, 3 юли,
Коментари Харесай

Понеделник, 3 юли е бил най-горещия ден в историята на Земята

Средната международна температура доближи нов връх в понеделник, 3 юли, надхвърляйки за първи път приблизително 17 градуса по Целзий на цялата планета, заяви Би Би Си в сряда.

Американски откриватели споделиха, че новият връх е най-високият, откогато от края на XIX век се водят систематични записи за дневните температури.

Според учените композиция от естественото метеорологично събитие, известно като " Ел Ниньо ", и продължаващите излъчвания на въглероден диоксид, създавани от човешката активност, са причина за температурните върхове.

Националните центрове за прогнозиране на околната среда на Съединени американски щати споделиха, че междинната температура в света е достигнала 17.01C на 3 юли, счупвайки предходния връх от 16.92C, регистриран през август 2016 година

Най-високата юлска температура в Антарктика също беше надминат с отчитане от 8.7C, измерени в украинската изследователска база " Вернадски ".

 Учените свързват с появяването на
© Reuters

Учените свързват с появяването на " Ел Ниньо " извънредно дългата гореща вълна в Мексико

" Средната световна температура на повърхностния въздух, достигаща 17C за първи път, откогато разполагаме с надеждни данни, е значим алегоричен крайъгълен камък в нашия затоплящ се свят ", сподели откривателят на климата Леон Симонс.
" През идващите 1.5 години можем да чакаме доста повече ежедневни, месечни и годишни върхове, провокирани от започващата по-топла фаза на " Ел Ниньо ", добави климатологът.

 Жеги и стихии: Жеги и стихии: " Ел Ниньо " се появи за първи път от 7 години

От началото на тази година откривателите показват угриженост за покачващите се температури на сушата и в морето.

Ефектът " Ел Ниньо "

Рекордните пролетни горещини в Испания и доста страни в Азия бяха последвани от горещи морски талази тук-там, където нормално те не се следят, като Северно море.

Тази седмица Китай продължи да изпитва продължителна гореща вълна с температури на някои места над 35C, сходни на климатичните условия в южната част на Съединени американски щати, написа Би Би Си.

 Рекордните юнски жеги във Англия носят отпечатъка на климатичните промени Рекордните юнски жеги във Англия носят отпечатъка на климатичните промени

Изминалия месец също беше доказан като най-топлия юни в света, регистриран до момента. Средните температури на планетата са били с 1.46C над тези в интервала сред 1850 и 1900 година

Учените считат, че още върхове ще бъдат надминати, до момента в който лятото продължава и " Ел Ниньо " набира мощ.

" Вероятно юли ще бъде най-топлият месец в историята, а дружно с това и най-горещият месец от (междуледниковия период) Eemian преди към 120 хиляди години ", споделя Карстен Хаущайн от Университета в Лайпциг пред Би Би Си.

 Турбуленцията по време на полети се усилва поради климатичните промени Турбуленцията по време на полети се усилва поради климатичните промени

" Температурите в Южното полукълбо ще се намалят малко през идващите няколко дни, само че чакаме през юли и август да станат още по-високи, като се има поради, че " Ел Ниньо " към този момент е в разгара си ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР