Средната месечна температура през втората седмица на ноември в повечето

...
Средната месечна температура през втората седмица на ноември в повечето
Коментари Харесай

Нахлува студ в цялата страна! Първият сняг пада над София

Средната месечна температура през втората седмица на ноември в множеството региони ще бъде към климатичната норма. Причината за типичното есенно време ще е непрекъснатото създаване на антициклонална конюнктура, оповестява meteobalkans.com.

През идващите дни в ниското от североизток ще нахлува по-студен въздух. Времето ще се задържи хладно, като денем чакаме да се образува и инверсионна облачност. Мъглите ще са постоянно събитие, а в по високите полета и планински региони ще е по-често слънчево. 

Дневните температури ще са типични за сезона и ще са сред 9-13 градуса. Към този миг (06.11), прогнозите сочат, че седмицата ще приключи с есенно-зимна конюнктура.
Времето в понеделник
Валежи от дъжд са вероятни над крайните югозападни и централни региони. Над планинските региони над 1900 метра  ще превали сняг.

В утринните часове към водните басейни видимостта ще е краткотрайно понижена.

Минималните температури ще са сред 8 и 12°С. Отново най-високи ще са те по Черноморието -до 13°–14°С. Максималните стойности едва ще се покачат и ще бъдат сред 15-19°С.

Временни нараствания на облачността чакаме над крайните северозападни и планинските региони. Ще продължи да духа слаб, а над източните региони - до сдържан източен вятър.

В София минималните температури ще са до 10-11°С. 

През деня ще доминира раздрана облачност. Максималните температури ще се намалят и ще са сред 14-16°С.

По Черноморието денят ще стартира с ниска облачност или мъгла, а следобяд ще бъде най-вече слънчево. Максималните температури ще са 16°-18°С. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

В утринните часове над планините ще доминира забележителна облачност, като по-значителна ще е тя над масивите от Източна България. Ще духа слаб вятър от югоизток, а по най-високите елементи на Рила и Пирин - до сдържан от юг. През деня ще е най-вече слънчево. Максималната температура на височина 1200-1300 метра ще бъде към 13°, на 2000 метра - към 5°.
Времето на Балканите ще се усъвършенства, а преваляванията до обяд ще стопират. В утринните часове на обособени места в равнините и низините ще има и мъгли. Температурите ще се намалят.
Времето във вторник, сряда и четвъртък
През идващите няколко дни времето над страната ще е по-често облачно или мъгливо. Повече слънчеви часове ще има над планините и планинските региони. Ще се изградят и първите по-добре изразени температурни инверсии. Сутринта тук-там в низините и котловините видимостта ще е понижена, а денем ще е с ниска облачност. Вятърът ще отслабне и ще е от югоизток. 

Температурите като цяло ще са към нормата за ноември. Минималните стойности ще са сред 5-9 °С, а оптималните – до 15-16°С.
Съществено повреждане на времето се чака от петък и събота
В петък вятърът ще се обърне от североизток и ще се усили. С него се чака да нахлуе по-студен въздух. 

Застудяването ще продължи и през почивните дни, като границата сред дъжд-сняг ще се намали и ще е под 1000 m. На доста места ще стартират превалявания от дъжд, а над планинските региони и Предбалканa  - и от сняг. Ако прогнозата се удостовери в идващите дни, се чакат първите снеговалежи над столицата.

Времето в неделя последователно ще се стабилизира, само че ще остане хладно. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР