Средната месечна работна заплата в Русия за 2022 г. е

...
Средната месечна работна заплата в Русия за 2022 г. е
Коментари Харесай

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Средната месечна работна заплата в Русия за 2022 година е 65 338 рубли (около 1200 $, като се има поради, че през предходната година курсът на $ мощно варираше). Спрямо преходната 2021 година, тя се е повишила с 14,14%. Точно толкоз е покачването и на медианната месечна работна заплата в Русия - до 40 368 рубли (около 820 долара), изчислена въз основа на данни от Социалния фонд, заяви представител на Росстат, написа " Ведомости ".

Това значи, че медианната заплата в Русия в действителност е с към 30% по-ниска от междинната работна заплата. Според някои икономисти, размерът на медианната заплата, който показтел е по-малко публикуван от размера на междинната заплата, в действителност е по-точният индикатор за възнагражденията в дадена страна, компания и други

Медианната работна заплата характеризира размера на действителната междинна месечна работна заплата, намираща се тъкмо в средата на обсъжданите месечни хонорари.
 Размерът на заплата, който би зарадвал
Размерът на заплата, който би зарадвал " междинния " руснак

Данните от обстойно изследване

" Казано по-просто, междинната заплата по данни на Социалния фонд, изчислена във компания или организация, в която работят 201 души, подхожда на сумата, която е получил 101-вият чиновник, в случай че всички заплащания на всички чиновници се класират и подредят посредством увеличение или понижаване на получените пари ", коментират от Руската статистическа работа ( " Росстат " ).

Фактически индикаторът разделя на равни елементи броя на получаващите заплати над поставената от тях " летва " и тези, чийто труд се заплаща под нея. Ако вземем за основа образеца на Росстат, тогава 100 чиновници (50%) печелят повече от 101, а други 100 чиновници (50%) печелят по-малко.
 Колко е междинната работна заплата в Русия
Колко е междинната работна заплата в Русия

Повишението по отношение на предходната година е с 11,6%

От 1 януари 2023 година минималната заплата в Русия е 16 242 рубли (около 400 долара). По време на обръщението си към Федералното заседание съветският президент Владимир Путин предложи от началото на 2024 година минималната заплата да се индексира с спомагателни 10%, до 19 242 рубли.

А в края на май министърът на труда и обществената отбрана Антон Котяков разгласи, че до 2030 година минималната заплата ще бъде с 30% по-висока от виталния най-малко, който в този момент е 14 375 рубли.
 Колко е междинната пенсия в Русия
Колко е междинната пенсия в Русия

Размерът й понижава по отношение на междинната заплата, макар индексациите

От своя страна обаче икономисти разясняват за " Ведомости ", че " равният растеж на медианната и междинната работна заплата допуска, че неравенството в заплащането най-вероятно не е намаляло видимо през 2022 година Това евентуално се дължи частично на обстоятелството, че конкуренцията за чиновници стартира да се усилва едвам през четвъртото тримесечие на 2022 година Намаляването на безработицата до настоящата равнища (3,3%) нормално се свързва с понижаване на неравенството в заплащането - разликата в заплащането за чиновници с по-малко опит и набор от умения нормално стартира да пораства с догонващо движение ", изясняват специалистите.

Малко по-рано " Ведомости " писа, че съгласно допитване, съвсем половината (47%) от съветските фамилии нямат финансова подготвеност за непредвидени разноски - да вземем за пример разноските за незабавно лекуване или непланирани жилищни поправки. Това следва от резултатите от изцяло наблюдаване на изискванията на живот на популацията, извършено от Росстат през 2022 година В съпоставяне с 2020 година (изследването се организира на всеки две години) индикаторът леко се усъвършенства.
 Покупателната дарба на заплатите в Русия изразена в... червен хайвер
Покупателната дарба на заплатите в Русия изразена в... червен хайвер

Преди 10 години благосъстоянието на руснаците " от позиция на хайвера " е било по-високо
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР