Средиземноморският циклон „Филип”, който докара проливни валежи и наводнения на

...
Средиземноморският циклон „Филип”, който докара проливни валежи и наводнения на
Коментари Харесай

Времето полудя! След циклона Филип ни удрят Юлия и...



Средиземноморският циклон „ Филип”, който докара проливни превалявания и наводнения на доста места у нас, ще бъде последван от нови мощни циклони този месец. Най-вероятно те ще носят имената „ Христина”, „ Цветан” и „ Юлия”, написа „ Телеграф”.

Практиката циклоните да бъдат кръщавани беше въведена от Националния институт по метеорология и хидрология това лято. Имена обаче се дават не на всеки циклон, а единствено на тези, предизвикващи интензивни феномени, за които се издава сигнален оранжев или червен код. Именно подобен е „ Филип”, поради който през вчерашния ден бе оповестена „ оранжева” степен на заплаха в девет области на Югозападна България. Днес там още веднъж се чакат обилни дъждове, само че към този момент кодът е с една степен по-нисък – жълт.

До края на месеца обаче над България ще преминат още средиземноморски циклони, които се чака да докарат рискови феномени. Техните наименования се дефинират по азбучен ред като се редуват мъжки и женски имена. Затова след „ Филип” ще пристигна „ Христина”, а по-късно „ Цветан”. По-нататък идва редът и на „ Юлия” и „ Явор”. Средиземноморските циклони, влияещи локално на климата у нас, са разнообразни от атлантическите, които се отразяват на цяла Европа и също носят непознати имена. В резултат на първите се чака този месец преваляванията у нас да са над нормата, като още при започване на идната седмица дъждът ще обърне в сняг.

тагове време циклон дъжд
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР