Средиземноморски циклон ще напомни за зимата в деня на изборите

...
Средиземноморски циклон ще напомни за зимата в деня на изборите
Коментари Харесай

Не е първоаприлска шега: Връхлита ни снежен циклон, времето се променя драстично

Средиземноморски циклон ще подсети за зимата в деня на изборите в България. Зоната с ниско атмосферно налягане се чака да се образува по Адриатическото крайбрежие при започване на уикенда, а в неделя центърът му да се придживи над Гърция и да се насочи към Черно море. В същото време от Северозапад към Балканите ще се приплъзне и порция леден арктически въздух.

Тази атмосферна настройка в първите дни на април ще сътвори условия за кратковременно рухване на температурите в неделя денем и в понеделник сутринта, оповестяват от.

В неделя ще е облачно и ще вали съвсем в цялата страна. Валежите ще са по-интензивни до обяд в областите на Югозападна България, а в хода на деня ще се движат на изток. В часовете следобяд и вечерта температурите в Предбалкана и високите места в Западна България ще паднат до сериозните стойности, в които даже на по-малка надморска височина дъждът ще стартира да се примесва с влажен сняг. А в югозападните планински масиви и Стара планина ще вали щедро с струпване на снежна завивка.

Според европейския модел за пронозиране ECMWF снежната завивка в някои планински региони ще се усили с нови 15-20 см. В ниското снегът няма да успее да се задържа за дълго. Натрупване, въпреки и в скромни количества, въпреки всичко е допустимо в региони като Драгоман, Годеч, Трън, Дупница и Перник и Кюстендил.

В региона на София също се обрисува пролетен влажен снеговалеж . В сърцето на столицата завивка мъчно ще се задържи, само че в по-високите квартали в полите на Витоша, както и в близките възвишения на запад към Перник, на север към Петрохан и на изток към Витиня е допустимо струпване на сняг за часовете с по-ниски температури.

Усложнения в трафика в неделя следобяд и в ранните часове на понеделник могат да се чакат по планинските пътища и проходи в Западна и Централна Стара планина, както и по тези в Родопите, Рила, Пирин, Витоша и по западната ни граница.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР