Средица дейности Българският младежки Червен кръст - Ловеч отбеляза Световния

...
Средица дейности Българският младежки Червен кръст - Ловеч отбеляза Световния
Коментари Харесай

Младежката организация на БЧК-Ловеч отбеляза Световния ден за борба със СПИН

Средица действия Българският юношески Червен кръст - Ловеч означи Световния ден за битка със СПИН.

Изготвени плакати с информация за предварителна защита на ХИВ/СПИН се окачиха в СУ „ Васил Левски “-Априлци и СУ „ Бачо Киро “-Летница. Средните учебни заведения в Тетевен пък бяха украсени с балони и доброволците раздаваха на учащите осведомителни материали и закачаха лентичките в символ на съпричастност към изгубилите борбата с ХИВ/СПИН.



В Ловеч доброволците стартираха с разпределяне на ръчно направени мечета, прегърнали червенокръстко сърчице и презерватив в ППМГ, ПЕГ „ Екзарх Йосиф I “ и НПГВМ “Проф. доктор Димитър Димов “. По-късно раздадоха мечета и осведомителни материали, предоставени от РЗИ-Ловеч на участниците от щаба за реакция при бедствия към Областен шеф – Ловеч при осъществяване на огромна подготовка на щаба за реакция при верижно ПТП. В късния следобяд осведомителни материали и презервативи те раздадоха и на жителите на центъра на града.



По данни на СЗО близо 38 милиона души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на ново инфектираните през 2022 година е 1,9 милиона, а броят на смъртните случаи е 690000. Данните демонстрират, че в международен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. У нас през интервала 1986 – 25.11.2020 година са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ зараза.



БЧК още веднъж напомня, че ХИВ се лекува, може да се живее с инфекцията дълги години, а ХИВ позитивните, които се подлагат на лекуване, не съставляват заплаха нито за близките, нито за сътрудниците си. Хората, които живеят с ХИВ са като всички нас, макар че обществото към момента не ги приема. Това е резултат от насложени от предишното страхове, които би трябвало да се преборят с повече информация.

„ Обичай безвредно! “ – поучават от БМЧК.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР