Сред всички сетива, на които обичаме да се наслаждаваме, ароматите

...
Сред всички сетива, на които обичаме да се наслаждаваме, ароматите
Коментари Харесай

Излагането на определени аромати по време на сън повишава в пъти когнитивната функция

Сред всички сетива, на които обичаме да се любуваме, ароматите постоянно са подценявани – само че верните миризми може да са тъкмо това, от което мозъкът ви се нуждае, с цел да продължи да работи и в преклонна възраст.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн неотдавна откриха безапелационни доказателства, че обогатяването на въздуха с аромати усъвършенства когнитивните качества посредством подсилване на сериозна връзка сред неврологичните области, свързани с паметта и вземането на решения.

Техният опит, в който вземат участие 43 мъже и дами на възраст от 60 до 85 години, демонстрира, че когнитивният крах и болести като деменция могат да бъдат забавени посредством просто разпространяване на разнообразни парфюми в спалнята преди лягане всяка вечер.

Поддържането на остарялото сиво вещество подтиквано с напредването на възрастта е от жизненоважно значение за поддържане на положително когнитивно здраве. Това не значи единствено да решаваме кръстословици всеки ден – това значи да обогатяваме средата си с разнообразни типове гледки и звуци, които мозъкът може да преживее.

При животни е потвърдено, че обогатяването на средата с миризми подтиква невропластичността, изключително при проби, включващи животни с сходни на човешките признаци на неврологични разстройства.

Не е напълно пресилено да се счита, че хората също биха могли да извлекат изгода от прекарването на комплициран „ благоуханен пейзаж “. От физиологична позиция способността ни да откриваме миризми се утежнява преди когнитивните ни качества да стартират да понижават.

Загубата на това чувство се свързва и със загуба на мозъчни кафези, което подсказва за мощна връзка сред миризмата и неврологичната функционалност.
„ Обонянието има особената привилегия да е директно обвързвано с веригите на паметта на мозъка “, споделя невробиологът Майкъл Яса.

„ Всички останали сетива минават първо през таламуса. Всеки е преживявал какъв брой мощно ароматите провокират мемоари, даже от доста от дълго време. Въпреки това, за разлика от измененията в зрението, които лекуваме с очила, и слуховите апарати при увреждане на слуха, за загубата на обонянието не е имало намеса. “

За да открият дали когнитивният крах може да бъде избавен с този тип сетивна стимулация, Яса и сътрудниците му дават на 20 от доброволците в проучването подбор от натурални масла, съдържащи аромати на роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула.

На останалите от групата е възложен „ подправен “ артикул, който съдържа следи от одорант. Всички участници трябвало да употребяват едно от маслата с дифузер, с цел да парфюмират дома си в продължение на два часа всяка вечер в продължение на шест месеца, като се редуват в менюто си от аромати.

След това е употребен набор от невропсихологични проби, с цел да се сравнят уменията на доброволците за запомняне, вербално учене, обмисляне и превключване на вниманието преди и след шестмесечното тестване.

Удивително е, че има ясна 226-процентна разлика сред отговорите на тези, които са били изложени на разнообразни аромати, и лицата от контролната група. Сканирането на мозъците им също по този начин разкрива забележителна смяна в анатомията, свързваща областите на мозъка, които са от решаващо значение за паметта и мисленето в границите на тестовата група.

Тъй като всички доброволци са били с еднообразно положително психологично здраве, откривателите се стремят да ревизират дали резултатите са годни и за хора, които към този момент са диагностицирани с известна степен на загуба на когнитивни качества.

Това проучване е оповестено в Frontiers in Neuroscience.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР