През изминалата седмица отбелязахме осезаем ръст на случаите на коклюш

...
През изминалата седмица отбелязахме осезаем ръст на случаите на коклюш
Коментари Харесай

Експерт: Пеленачетата, болни от коклюш, не кашлят - внезапно се задушават

През миналата седмица отбелязахме осезателен растеж на случаите на коклюш у нас. Защо болестта се завърна, кои хора са най-уязвими и каква е картината в международен мащаб?



По думите на Аспарух Илиев, специалист по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн, в Европа на всички места има осезаемо повишаване на равнището на коклюш.

В Германия да вземем за пример в първите четири месеца от годината, досега имаме толкоз случаи, що се касае за цялата предходна година. Документирани са към 900 случая. Коклюшът в по-малки количества, постоянно е съществувал, акцентира в BTV „ Тази неделя " специалистът. Той заяви, че за момента Хърватия е страната с най-вече документирани случаи на болестта.

В Хърватия има над шест хиляди документирани случая. Причините са доста сложни. Една от тях е, че имаме понижаване на имунизационното покритие в цяла Европа. Също по този начин имунизацията за коклюш отслабва с времето, изясни Аспарух Илиев.

Имаме рекордно ниско имунизиране на доста деца в Европа. А с цел да успеем да ограничим тези болести, би трябвало да имаме доста висок % на имунизация. В момента в доста страни имаме пропуски на имунизирането, добави той.

Експертът изясни, че би трябвало да вършим разлика сред детските имунизации и имунизациите при възрастни:

Срещу коклюш се имунизират както децата в ранна възраст, по този начин и на всеки 10 години се постанова реваксинация при възрастните.

Според Аспарух Илиев наложителната имунизация няма да помогне да се реализиран по-добри резултати.

Най-уязвими са пеленачетата. Проблемът е, че в случай че те се заразят, болестта протича с температура, само че без кашлица. Много постоянно стартира с ненадейно задушаване. Ако едно новородено се болести с коклюш, рискът за тежко протичане е доста висок. Хубаво е в първите два, три месеца след раждането на бебетата, да не се целуват и прегръщат непрекъснато. По-добре е да се съблюдава отдалеченост, разясни специалистът.

По думите му имунизираните хора, които се разболяват от коклюш, боледуват доста по-леко.

Д-р Илиев разяснява и ограниченията, които България предприе, с цел да се ограничи разпространяването на болестта:

Това, че страната поема разноските са имунизациите е извънредно значимо, защото приказваме за суми, които не са по джоба на всеки. Това е най-правилната политика.

БТВ, „ Тази неделя "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР