Сред тях е и сваленият премиер на регионалното правителство Карлес

...
Сред тях е и сваленият премиер на регионалното правителство Карлес
Коментари Харесай

Каталунските лидери отиват на съд за повдигане на бунт

Сред тях е и сваленият министър председател на районното държавно управление Карлес Пучдемон и членове на неговия кабинет, предадоха международните организации.

Хосе Маса изиска покачване на обвинявания за иницииране на протест против властта на страната и за корист с публични средства.

Според испанската правна система в този момент настояването ще бъде прегледано от арбитър, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Испанският общоприет прокурор изиска също от съда да призове Пучдемон като очевидец.

След като поеха надзор над региона, испанските управляващи дадоха на отстранените от постовете им членове на каталунското районно държавно управление, измежду тях и Пучдемон, няколко часа, с цел да приберат от кабинетите персоналните си движимости. Това заяви през днешния ден вътрешният министър на Испания Хуан Игнасио Соидо.

Мадрид в същото време предизвести, че някогашните каталунски ръководители рискуват престъпни обвинявания, в случай че се опитат да извършват публични отговорности.

Тази заран един от някогашните членове на районното държавно управление разгласява в Туитър своя фотография с разяснение, че е в кабинета си и "изпълнява отговорностите, предоставени от народа на Каталуния ".

Реакцията на наброяващите почти 200 000 каталунски държавни чиновници на отстраняването на шефа им Карлес Пучдемон и това дали измежду тях ще има такива, които като митинг ще спрат да вървят на работа, се прави оценка като основен фактор,

Испанският вътрешен министър прикани някогашните каталунски ръководители да бъдат "благоразумни и да се посветят на подготовката за идните на 21 декември избори " в региона.

Надяваме се благодарение на тези избори да възстановим законното ръководство и върховенството на закона в Каталуния, съобщи на свий ред външният министър Алфонсо Дастис при посещаване в Киев.
"Надяваме се и имаме вяра, че след тези избори Каталуния още веднъж ще бъде същото общество като преди: отворено и интегрирано ", сподели той.

Европейската комисия призна през днешния ден, че договорът за Европейски Съюз не съдържа експлицитен текст, по чиято мощ даден район би напуснал Общността с оповестяването на самостоятелност.

Говорител на комисията означи, че мнението, съгласно което оповестил самостоятелност район би напуснал Европейски Съюз и би следвало да води нови договаряния за присъединение, е правна оценка. Тази оценка е била изразена за първи път през 2004 година от тогавашния ръководител на Европейска комисия Романо Проди и е възприета от идващите ръководители на институцията Жозе Барозу и Жан-Клод Юнкер.

Това е прочитът на Европейска комисия на контракта за Европейски Съюз, разясни представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР