Сред полезните храни, познати на човечеството се намира една, която

...
Сред полезните храни, познати на човечеството се намира една, която
Коментари Харесай

Здравословни ползи от консумацията на зелен боб

Сред потребните храни, познати на човечеството се намира една, която нормално е подценявана и подминавана, защото от дълго време е изгубила своята известност, свързвана е с безвкусни ястия и остарели хранителни модели. Става въпрос за зеления фасул или зелен боб, както е всекидневно да се назовава тази просвета. Това е изцяло несправедливо, тъй като тази храна е потребна, налична и обичайната.

Едногодишното, топлолюбиво и влаголюбиво растение е уместно за ястие както в прясно, по този начин и в консервирано положение. Бере се през лятото, когато шушулките му са свежи и зелени.

Това е нискокалорична храна, без наситени мазнини, а по хранителната си стойност е покрай месото поради растителните белтъчини, присъщи за всички бобови растения. Вегетарианците и веганите наложително го включват в диетата си.

Богатството от хранителни субстанции е разнообразно и заслужава да му се отдели особено внимание.

- витамините са показани от А, С, Б комплекс, Е и К;

- от минералите в наличието би трябвало да се упоменат желязото, калцият, калият, манганът, магнезият;

- аминокиселините се показани от лизина, аргинина, тирозина, метионина, триптофана;

- от антиоксидантите съдържа лутеин, зеаксантин, бета-каротин;

 консумация на зелен фасул

- полезни субстанции са фибрите, влакната, целулозата и скорбялата в състава.

Редовната консумация на зелен фасул води до баланс на имунитета с помощта на аглунтина.

Зеленият боб контролира равнищата на захар в кръвта, като е в положение да я понижи до 40 % и по този начин пази от диабет.

При нарушавания във функционалностите на задстомашната жлеза и продължителен панкреатит тази храна е потребна. Добре е да се употребява и от заболели с диабет.

Зеленият фасул намалява неприятния холестерол, контролира хипертоничните пристъпи и смъква кръвното, по тази причина е потребна за сърдечното здраве.

При задържане на урина и отичане се предлага консумация на зелен боб.

Подходяща храна е при бъбречни проблеми и проблеми с пикочните пътища, цистити, възпаления на пикочния мехур.

Зеленият боб подкрепя тялото при стомашно.чревни проблеми, облекчава пристъпите на подагра, ревматичните болки, профилактира рака на дебелото черво и стомаха.

Богатството на каротеноиди го прави значим за зрението, антиоксидантното деяние ускорява тялото и подтиква метаболитните процеси.

Трябва да се заобикаля потреблението му или да се ограничи мощно при гастритни недоволства, язва, ентерити и други разстройства на храносмилателната система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР