Сред по-опитните шофьори е разпространено мнението, че двигателят на автомобила

...
Сред по-опитните шофьори е разпространено мнението, че двигателят на автомобила
Коментари Харесай

Кога трябва да бъде изключен двигателят на автомобила?

Сред по-опитните водачи е публикувано мнението, че моторът на автомобила би трябвало да бъде изключен, единствено когато вентилаторът на охлаждащата система завърши работа. В противоположен случай може да има сериозни последствия. Наистина ли това е по този начин и какви рискове крие сходно деяние? Всъщност охлаждащият вентилатор е главният бранител на захранващия блок от прегряване, написа AutoMedia.bg. Включва се, когато температурата на антифриза доближи избрани стойности и се изключва, в случай че се върне към естественото.

Но какво се случва, ако изключите мотора, до момента в който вентилаторът към момента работи?

Много хора считат, че топлинният удар е неминуем. Тоест, в случай че вършиме това постоянно, маслото ще стартира да се разгражда и главните елементи на мотора ще стартират да се трият без положително смазване, което ще ги повреди.

Измервани, направени от специалисти от няколко европейски автомобилни издания, демонстрират, че когато моторът е изключен, температурата на охлаждащата течност във всеки случай се покачва. Увеличението е с към 5 градуса, което не е доста. Затова и по-важно е да се концентрирайте върху техническите характерности на съответно транспортно средство и изискванията на работа.

В наши дни технологиите са доста напреднали. Например, в случай че автомобилът има турбо таймер, който обезпечава охлаждането на мотора, или е оборудван с спомагателна водна помпа, тогава моторът може незабавно да бъде изключен без заплаха от никакви последици. Електрониката независимо ще прокара антифриза през системата, ще го охлади с вентилатор и едвам тогава звуците под капака ще спрат.

Що се отнася до атмосферните мотори, те не разполагат с сходни решения. Въпреки това, при естествени условия на работа, няма заплаха от скок на температурата след изключване на мотора. Това не може да заплаши чугунения цилиндров блок на агрегата.

Ако обаче водачът е карал дълго време в жегата, тогава би трябвало да остави колата да работи на луфт за няколко минути. В последна сметка цялото това натоварване, на което е подложен мотора при сходни условия на употреба, няма по какъв начин да не даде отражение. В случая смазката може да стартира постепенно да се разгражда и антифризът да изкипи. Особено, в случай че в системата е налят концентрат и дозата е неверна. Тоест в състава имаше прекалено много дестилирана вода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР