Евтините полети ще останат мираж през цялото лято. Двете основни

...
Евтините полети ще останат мираж през цялото лято. Двете основни
Коментари Харесай

Евтините полети ще останат мираж, цените на билетите скачат с 25% от пандемията насам

Евтините полети ще останат мираж през цялото лято. Двете съществени аргументи са дефицит на личен състав и на самолети, сподели инспекция, направена от " Телеграф “.

Цените на билетите скачат с към 25% в съпоставяне със цената им преди пандемията.

В момента най-ключов фактор за високите цени на билетите е дефицитът на самолети. Това важи за всички самолетни компании – както обичайните, по този начин и нискотарифните. " При цялата конвенционалност на тези разграничения и следеното последователно обединение на двата типа самолетни компании най-много откъм цени те по едно и също време са повлияни от проблемите на авиационните производители, които доста бавят доставките. А това значи дефицит тук-там и надлежно по-високи цени “, изясни авиационният специалист Страхил Милев. Според него дефицитът на работна ръка и високите цени на основни детайли водят до зацикляне във веригата за доставки и оттова до понижаване броя на създадени и доставени нови машини. Забавяне има в производството освен на корпуси и облицовки, а и на продукти като седалки, облегалки, навигационно съоръжение. Проблеми при производителите на мотори в допълнение утежняват картината.

Друга причина за дефицита са проблеми на избрани производители като " Боинг “. Компанията към момента не може да се оправи с рецесията на доверие към себе си след последния случай с отворила се врата на модела 737 Max при политане. " Независимо че този модел е едва известен измежду европейските самолетни компании, в това число и нискотарифните, това въпреки всичко се отразява на броя налични самолети на целия световен пазар в посока дефицит “, изяснява Милев. " Няколко нови градивни казуса излязоха нескрито при самолетите на " Боинг “ и при някои мотори, най-много при Geared Turbofan на Pratt&Whitney. Това забавя доставките, а резултатът е, че пазарът сега се задоволява с доста по-малко машини от нужното. През 2023 година равнището на аварийни самолети на земя спадна до рекордно ниските 13%, до момента в който единствено преди година бе 19% “, споделя авиационният познавач Светослав Станулов. От негов разбор за Асоциацията на българските самолетни компании излиза наяве, че цените на самолетните билети са с близо 30% по-високи от интервала преди пандемията, макар че в международен мащаб въздушният трафик е бил на равнище от 94% по отношение на равнищата отпреди COVID-19.

Тези фактори се отразяват на джоба на крайния клиент по целия свят, както и у нас. Близо 20% е растежът на цените на самолетните билети от и за България по отношение на предходната година, сподели инспекция на " Телеграф “. Според събраните данни през август 2023 година най-ниските цени на полети по случайно определената дестинация Лондон са били към 100 лева в едната посока в стеснен брой дни. През лято 2024 година съгласно качените ценови листи най-ниската цена цената към този момент е 120 лева и се намира единствено в един-два дни. Тенденцията важи и при междинните цени. Докато през август 2023 година те са били към 200 лева, то в този момент те са близо 250 лева за пътешестване в едната посока. Налице е и нарастване на интервала до най-изгодна оферта, като през 2024 година най-достъпни са били цените с два месеца предварителна покупка, до момента в който в този момент задатъкът към този момент е три месеца.

Същевременно напън нагоре върху цените напълно скоро може да пристигна и в случай че Европейски Съюз ускори контрола върху цената, която самолетните компании заплащат за въгледородните си излъчвания (вж. карето). Според редица авторитетни зелени организации актуалната скица, при която огромна част от полетите от и до Европа заплащат единствено отчасти излъчванията си, а други са освободени от такива, би трябвало да свърши. Според разбор на компанията T&E през 2023 година самолетната компания Air France поради хлабавините в разпоредбите е платила единствено 46 млн. евро за излъчванията си вместо 700 млн. Според групите за напън над авиационния бранш " летенето е прекомерно на ниска цена “, като те съпоставят цената на полет от Лондон до Амстердам на нискотарифен авиопревозвач (70-80 евро) с тази на влака Eurostar по същата дестинация – 120 и даже 200 евро в натоварени часове.

Нискотарифните самолетни компании замърсяват повече от всеки път, като най-голямата самолетна компания в Европа Ryanair е изпуснала 14,9 милиона метрични тона излъчвания през 2023 година, което я прави най-замърсяващата самолетна компания за трета поредна година. Това сочи изследване на европейската организация с нестопанска цел Transport & Environment (T&E). Също по този начин високо в листата е бюджетната самолетна компания Wizz Air, която през 2023 година надвиши пика си на замърсяване през 2019 година с 40%. Междувременно Lufthansa и British Airways са били вторият и третият максимален замърсител, само че към момента под равнищата си преди Коронавирус.

Служители на Гранична полиция не престават да наблюдават изкъсо пасажерите на летищата даже и след присъединението на България към шенгенското пространство по въздух. Независимо от обстоятелството, че даден полет е за шенгенска страна, служителите на реда със зелени пагони участват на бординг гишетата и дебнат за съмнителни пасажери. Изострена е и бдителността за деца, в чието държание личат признаци, че може да са жертва на интернационално похищение от родител или трето лице. " Граничната паспортна инспекция за полети до шенгенски страни е отпаднала, само че всеки пасажер може да бъде тестван за документ за идентичност по наше убеждение “, обявиха от Гранична полиция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР