Докато някои се събират в църквите, за да отбележат възкресението

...
Докато някои се събират в църквите, за да отбележат възкресението
Коментари Харесай

Великденски трилър, мокър понеделник и омлет: Най-странните великденски традиции по света

Докато някои се събират в църквите, с цел да отбележат възкресението на Христос, други честват огромното събитие, вихрейки се из улиците под ритъма на танца на гибелта. Трети пък се пръскат с вода, а четвърти украсяват дървета все едно е Коледа.

Ето някои от най-странните великденски обичаи по света:

Швеция

Най-интересната шведска великденска традиция е обвързвана с това, че в дните преди Великден децата се преобразяват на великденски вещици. Обличат остарели облекла, рисуват лицата си и обикалят кварталните къщи, с цел да събират сладкиши. Традицията припомня на американския Хелоуин, с тази разлика, че тук дребните вещици освен получават бонбони, а и дават нещо от себе си – рисунки, камъчета, собственоръчно измайсторени играчки и така нататък

Норвегия

В Норвегия на Възкресение Христово се разиграва така наречен “Великденски трилър ". Ритуалът се състои в това цялото фамилията да разплете престъпна мистерия, била тя от книга, или по малкия екран, и да разбере кой е килърът. Тази странна фамилна веселба в действителност е добила невероятна известност дотолкоз, че множеството огромни малките екрани и печатни медии в Норвегия фактически трансформират графиците си по този начин, че да излъчват или разгласяват единствено престъпни загадки за Великден.

Полша, Словакия и Унгария

Популярна унгарска и полска великденска традиция е така наречен “Мокър понеделник ". Тя се извършва на Велики понеделник и е известна още под шеговитото име “Лов на патици в понеделник. " Хората обилно се поливат един различен с вода и никой не се сърди за това, всички се забавляват. Смята се, че водата носи здраве, шанс и благоденствие.Тогава младежите заливат девойките от глава до пети с вода, след което ги молят за целувка. Хората имат вяра, че водата има почистващ, лековит и плодородно пораждащ резултат.

Испания

Един от най-тачените ритуали на пиринейския полуостров е античният танц на гибелта. Мястото, където се е зародил е дребното селце Верже, наоколо до Коста Брава в Каталуния. Неслучайно тук на него се гледа като на нещо свято и изконно. Призрачният бит произлиза от средновековната история и символизира пристрастеностите Христови и момента на страшния съд. Танцьорите се обличат в тъмни костюми с бели скелети и се движат под звуците на трагично кънтящи барабани.

Франция

В град Haux, южна Франция, надъхани готвачи завладяват градския площад, с цел да изпържат дружно голям великденски омлет. За да доближи внушителните размери от 10 фута, гастрономите включват в рецептата към 9000 яйца и 21 литра масло олио. С големия омлет умерено могат да се нахранят 2000 души. Тази Великденска традиция е относително нова (около три десетилетия), само че някои считат, че тя произлиза от времето, когато Наполеон Бонапарт е търсил яйца, с цел да нахрани бойците си, до момента в който кръстосвали из провинциалните градчета на Франция.

Германия

Германците пък запретват ръкави и... вместо огромна елха, както е на Коледа, украсяват дърво, наречено “Osterbaum ". Това великденско " богослужение “ се прави в град Saalfeld. Дървото се декорира с хиляди шарени яйца, изписани с невероятни елементи и цветове. Традицията е последвана от доста немски фамилии в цялата страна, които украсяват по-малки дървета или храстите в градината си.

Гърция

Причудлива традиция, тръгнала от гръцкия остров Корфу, повелява хората да изхвърлят глинени делви от прозорците си, тъкмо в 11 часа на Великден. Ритуалът през днешния ден е леко осъвременен, като старите глинени съдове са отстъпили място на тенджери или саксии, цялостни с вода. Донякъде обичаят припомня на този във Венеция, където по Нова година венецианците изхвърлят старите си движимости от прозорците, с цел да получат нови такива за новата година. Друг любопитен факт за гръцкия Великден е, че всички яйца се боядисват в алено – знак на Христовата кръв, написа Woman.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР