Сред най-тачените народни празници на територията на община Гулянци, а

...
Сред най-тачените народни празници на територията на община Гулянци, а
Коментари Харесай

За децата и традициите - Ивановден в община Гулянци

Сред най-тачените национални празници на територията на община Гулянци, а и не самое Ивановден, кактои другите вярвания, обреди и ритуали свързани с него. Като стартираме от „ Лудите булки “ в Ленково, „ Брезъите “ в Сомовит, „ Кукерите “ в Гулянци и стигнем до „ Мечкарите “ в Брест и Гиген, всяка от тези национални маскарадни игри е натоварена с упованието да прогони злото останало по кьошетата от отминалата година, да заръси за здраве домовете, да донесе благодат.



В съвсем всяка от групите през последните години виждаме все по-млади участници. В Гулянци на 7 януари срещнахме Дейви Дошев, който е на 7 години и това не е първото му маскиране. Участник е в групата на Десислав Маринов за повторно и към този момент чака с неспокойствие празника следващата година.



Сред маскираните в село Брест също срещнахме много деца тази година – момчета и девойки, които макар дъжда и студа с жар се хвърляха в танците.

В групите В Гиген на 20 януари дружно с още десетина деца Мечкарско хоро играха Галин Кърчев и Виктория Александрова. Галин е на 5 години, само че към този момент е със самочувствието и уменията на деец, тъй като за него това е следващо присъединяване. Вики е на 6 години и за празника беше нагиздена с чисто нов „ курбулец “, дело на сръчните ѝ родители. Да не приказваме, че през годините в Гиген сме снимали даже непълнолетен „ мечкар “ с биберон.



Предвид огромния интерес и значимостта на празника в локалния календар, управлението на ДГ „ Първи юни “ с. Гиген провежда колоритна среща на децата с една от групите. В самобитен урок по родолюбие дребните домакини подредиха обичайната ивановденска софра и играха наложителното хоро с „ мечкарите “. Повечето от родителите на децата в детската градина са свързани с празника от генерации – кой музикант, кой „ дъртак “, „ младоженка “… Заедно с достоверните костюми си предават и искрицата – от дядо на татко, от татко на наследник и дребните порастват с това неспокойствие. Вълнението да станеш по мрачно на Ивановден, да наденеш одеждите и маските, да разлюлееш мечкарското хоро или да хлопнеш със звънците и от къща на къща да понесеш вярата, че „ Мечкари “, „ Кукери “, „ Луди булки “ ще има и след година, и след две… и след 10...

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР