Сред многообразието от породи при котките днес се отличава руската

...
Сред многообразието от породи при котките днес се отличава руската
Коментари Харесай

Руска синя котка - характеристика и поведение

Сред многообразието от породи при котките през днешния ден се отличава съветската синя котка. Животни от тази порода попадат в други елементи на Европа основно по морските пътища. Според едно от преданията съветската императрица Екатерина ІІ в края на ХVІІІ век подарява на роднините си от британския кралски двор прелестна двойка от породата, а съгласно други митове сините котки попадат с корабите на търговците по други места. През годините съветската синя котка е била кръстосвана с доста други и през днешния ден съществуват безчет вариации. Характерните особености на породистите екземпляри са се утвърдили и са се запазили.

Характерни черти на породата

Руската синя котка има характерностите на характерен благородник измежду породите. Тя е с грациозна стойка и забележителна външност. Тялото на тази котка е елегантно и издължено. Главата е с клинообразна форма, носът е прав, ушите са огромни и заострени. Има огромни и изразителни очи във форма на бадем и зелен цвят. Лапичките са овални, а опашката е относително дълга и заострена най-после.

Най-красивото в породата е цветът. Козината на писаната е оцветена в синьо-сив цвят. Тя е мека като коприна и наподобява на плюшена. Космите са гъсти, само че меки и нежни. На слънчева светлина козината лъщи със железен отблясък. Породата няма вариации. Представена е единствено от съветската синя котка.

 котенца от породата Руска синя котка

Поведение

Аристократичната външност на екземплярите е отблясък от еднакъв вътрешен свят. Те се отличават с флегматичния си характер. Много са уравновесени като темперамент, послушни и спокойни. Силно се привързват към стопаните си, показват забележителен разсъдък и манталитет. Бързо привикват с измененията, адаптивни са и са доста подобаващи за домашни любимци, тъй като са предани към своите притежатели и ги обичат.

Ако имате такава писана, знаете, че се оправят добре със самотата. Не изпитват стрес при неявяване на стопанина и не основават проблеми за това, че би трябвало да бъдат оставяни сами.

Тази порода е доста любопитна. Има засилен интерес към външния свят, без значение дали се отнася до нови места, предмети или хора. Няма заплаха да сътвори неприятности, в случай че в дома се появи нещо ново, без значение от естеството му.

Сините съветски котки се отличават с ловните си умения. Не пропущат мишки или птици да се завъртят в територията им, без да бъдат обект на лова им. Това би трябвало да се има поради, когато ще съжителстват с други скотски типове.

 красива Руска синя котка

Тези забележителни мъркащи любимци са доста търпеливи и снизходителни към децата. Тяхната преданост към стопаните се прелива в грижа към децата на фамилията. Търпеливи и уравновесени, домашните четириноги питомци със синя четина могат да бъдат най-хубавия другар на детето.

Здравословни особености

Компетентната селекция е направила породата доста издръжлива. Рядко се срещат генетични аномалии и заболявания.

Проблем може да възникне единствено с костната система и зъбите. Затова е нужна профилактика по тези посоки.

Представителите на съветската синя котка живеят дълго и са дейни до последните си дни. Средната дълготрайност на живота им е 17 години, само че постоянно стигат до достолепна 20-годишна възраст.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР