Сравнително евтина, твърда и сочна по това време на годината,

...
Сравнително евтина, твърда и сочна по това време на годината,
Коментари Харесай

Зеленчукът, който намалява теглото, прочиства и укрепва сърцето

Сравнително евтина, твърда и сочна по това време на годината, изразителна на усет и цялостна с хранителни субстанции, ряпата е същински тласък за здраве. Укрепва имунитета, оказва помощ в битката с бактериите, вирусите и гъбичките, атакуващи имунната система. Спомага за по-добър метаболизъм, което е извънредно мечтана характерност, изключително през по-студените месеци от годината. Ето какво друго си коства да знаете за черната ряпа.

Черна ряпа - какъв е този зарзават?

Кръгла, снежнобяла от вътрешната страна, покрита с черна кора, ряпата принадлежи към фамилията на кръстоцветните зеленчуци. Сферичната ряпа може да се откри и с бяла кора, само че през днешния ден ще разгледаме по-отблизо черната версия на този експресивен и засищащ зарзават.

Ряпата не пораства в диво положение, тя се отглежда. За кулинарни цели са предопределени сортовете с по-малки и по-деликатни на усет грудки. От свойствата на ряпата се възползва и козметичната промишленост – на нейна основа се създават шампоани, балсами и кремове за проблематичен скалп и лице.

 черна ряпа

Черна ряпа - инжекция на имунитет

Черната ряпа е същинско благосъстояние на витамини и минерали. Включва редица витамини от група В, които обуславят оптималното действие на нервната система и два витамина със мощен антиоксидантен капацитет. Съдържа витамин С, който е виновен за укрепването на имунитета, както и витамин А, който е значим за здравето на очите и кожата.

Черната ряпа е източник на калций, калий и магнезий – детайли, които играят значима роля в сърдечно-съдовата и костната система. Включвайки го в менюто, ще осигурим на организма желязо, належащо за здравето на кръвта и цинк, който е значим за имунитета. Силният имуномодулиращ (поддържащ имунитета) резултат на черната ряпа се дължи и на наличието на серни съединения и фитонциди, т.е. естествени субстанции, отделяни от висшите растения, които потискат развиването на патогенни микроорганизми, в това число бактерии, вируси и гъбички. Няма подозрение, че черната ряпа в диетата значи по-добър имунитет и уплътняване на имунната система. 

 черна ряпа

Черна ряпа за метаболизъм и понижаване на тежестта

Отговорни за неговия изострен, изразителен усет, серните съединения имат удобен резултат върху метаболизма. Черната ряпа съдържа и етерични масла, които подтикват отделянето на храносмилателни сокове, подкрепят работата на стомаха, червата и черния дроб. Зеленчукът ускорява отделянето на жлъчка. Препоръчва се при инфектиране на черния дроб, както и при хипотиреоидизъм.

Черната ряпа подкрепя работата на цялата храносмилателна система и има многопосочно, удобно деяние върху метаболизма. Стимулира изхвърлянето на отрови, отлагания и ненужни метаболитни артикули. Помага за справяне със запек. Ряпата е с ниско наличие на калории и доста високо наличие на фибри, тъй че си коства да я включите в диетата си по време на диета за намаляване.

 черна ряпа

Черна ряпа за здраве на сърцето

Благодарение на благосъстоянието на витамин С, магнезий и калий, черната ряпа има удобен резултат върху работата на най-важния мускул в човешкото тяло, а точно сърцето и цялата сърдечно-съдова система. Съдържащият се в него калий оказва помощ за нормализиране на кръвното налягане. Витамин С уплътнява кръвоносните съдове и защищава от развиване на атеросклероза. Магнезият способства за вярното действие на сърцето. Присъстващ в диетата, той понижава риска от разстройства в нейния темп. Ряпата би трябвало да бъде непрекъснат детайл от диетата на хора, генетично обременени със сърдечни болести, както и да се употребява като помощно средство при лекуването им.

Черна ряпа за хубост

Козметичната промишленост интензивно употребява черна ряпа за произвеждане на шампоани, кремове и други артикули, които оказват помощ за поддържане на кожата, както окосмена, по този начин и обезкосмена. Струва си да запомните, че включената в менюто ряпа ще подхрани клетките на кожата и ще усъвършенства положението им.

Зеленчукът е изключително целесъобразен за хора с акнеична кожа и податливост към черни точки. Помага за контролиране на секрецията на себум. По същата причина е потребен и за лоен скалп. Консумацията на черна ряпа ще заздрави косата ви и ще усъвършенства външния ѝ тип. Действа по сходен метод върху ноктите.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР