Сръбският вицепремиер Расим Ляич смята, че замразеният конфликт, свързан с

...
Сръбският вицепремиер Расим Ляич смята, че замразеният конфликт, свързан с
Коментари Харесай

Сръбски вицепремиер предложи на Косово стъпки за "нормализация без признаване"

Сръбският вицепремиер Расим Ляич счита, че замразеният спор, обвързван с Косово, не е в полза на Сърбия и предлага като решение " нормализация без признание ", с което въпросът да се реши в три етапи, при което Сърбия да желае от Европейски Съюз съответни отстъпки за единодушието си за приемане на Косово в интернационалните организации.

В авторски текст за сръбския вестник " Блиц ", представен от Българска телеграфна агенция, Ляич показва, че са редки случаите, когато историческите и етнически правила по този начин непосредствено и остро се сблъскват, както в Косово. Миналата седмица от Белград пристигна още една концепция за понижаване на напрежението, откакто външният министър Ивица Дачич изложи в публикация за " Вечерне новости " проект за " разграничение " на сърбите от албанците в Косово.

Албанците постоянно са знаели какво желаят в Косово, сърбите основно знаеха какво не желаят, показва Ляич и прибавя, че за постигането на задачите си албанците постоянно са търсили мощна интернационална поддръжка, на първо място от Европейски Съюз и Съединени американски щати, до момента в който сърбите са се държали предивикателно и към едните, и към другите, и доста постоянно са проявявали дебелоглав в лична щета.

Той показва, че връщането към остарялото състояние е нереално. " И албанците не го желаят, а и на Сърбия не ѝ е нужна нефункционална страна с два милиона души, които ненавиждат тази страна. От друга страна, Косово без контракт със Сърбия и единодушието на Русия и Китай мъчно може да остане страна с цялостен междунанроден субективитет ", показва той.

Ляич акцентира, че без значение от диаметрално противоположните начални позиции за окончателния статут на Косово, несъмнено е, че не е в интерес и на двете страни положението на замразен конфрикт, което стопира икономическото развиване, европейската интеграция и модернизацията и на двете страни.

Три етапи

Освен това обществата и в Сърбия, и в Косово не са подготвени за изцяло решение, споделя Ляич и предлага приблизително решение - " нормализация без признание ", с които въпросът за Косово би се сложил незабавно за решение в три етапи.

Първата е премахването на всички бариери пред цялостното икономическо и комерсиално съдействие сред Сърбия и Косово, както и свободно придвижване на хора, артикули и капитали.

Втората фаза е започване на договаряния за имуществото на Сърбия в Косово, културното завещание и образуването на Съюз на сръбските общини.

Третата фаза би била договаряния за участие на Косово във всички интернационалните организации като се изключи Организация на обединените нации. За всяко предоставяне на единодушие Сърбия да желае от Европейски Съюз съответни отстъпки в смисъл на осъществяване на огромни инфраструктурни планове и които подразбират интензивен път към Европейски Съюз, предлага Ляич. Тази фаза включва и свикването на донорска конференция, с която да се обезпечат средства за разнообразни стопански планове.
След това да се подпише съглашение за нормализиране, с което да стартира временен интервал от пет години, в който да се следи реализирането на постигнатите контракти, предлага Ляич.

Срлед приключването на този интервал да се свика интернационална конференция за Косово с присъединяване на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия за да се реализира " дефинитивно решение на статута на Косово ", предлага Ляич, съгласно който се търси " минимум несправедливото решение ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР