Сръбският президент Александър Вучич отрече днес американски и други твърдения,

...
Сръбският президент Александър Вучич отрече днес американски и други твърдения,
Коментари Харесай

Вучич отрича Сърбия да насочва войски към границата с Косово

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли през днешния ден американски и други изказвания, съгласно които Сърбия е струпала войски край границата с Косово, съобщи Асошиейтед прес. Вучич се оплака от „ акция от неистини “ по адрес на неговата страна, откакто при престрелка в Северно Косово предходната неделя бяха убити четирима души, а напрежението в района се увеличи, предава Българска телеграфна агенция.

По-рано тази седмица Съединени американски щати и Европейски Съюз показаха паника във връзка усилване на военното наличие на Сърбия по границата с някогашната й провинция Косово и приканиха Белград да понижи броя на бойците си там.

Правителството на Косово разгласи през вчерашния ден, че следи придвижванията на сръбската войска от „ три разнообразни направления “. Косово прикани Сърбия неотложно да изтегли войските си и да демилитаризира граничния регион.

„ Кампания от лъжи…върви против нашата Сърбия “, сподели президентът Александър Вучич във видеопослание в Инстаграм. „ Те лъжат доста за наличието на силите на нашата армия…Всъщност те са обезпокоени, тъй като Сърбия има това, което те разказват като „ усъвършенствани оръжия “.

Репортери на Асошиейтед прес, пътуващи в граничния регион през днешния ден, видяха няколко транспортни средства на сръбската войска да се насочват към централна Сърбия, което евентуално е знак, че армията може би понижава наличието си в района след апелите на американския държавен секретар Антъни Блинкън и други.

Напрежението в региона още веднъж се повиши, откакто предходната неделя в северната част на Косово стана престрелка сред тежковъоръжени сърби и косовски служители на реда. Сърбия отхвърли изказванията на Косово, че е обучила 30-ината мъже, които откриха пукотевица против косовските служители на реда, убивайки един от тях, а по-късно се барикадираха в един православен манастир в Северно Косово. Трима от въоръжените сърби бяха убити при последвалата престрелка.

Косово разгласи, че проверява допустима интервенция на Русия в случая. Сърбия е главният съдружник на Русия в Европа и в западните страни съществуват опасения, че Москва може да опита да провокира проблеми на Балканите, с цел да отвлече вниманието от войната в Украйна, показва АП.

Джон Кърби, представител на Националния съвет за сигурност към Белия дом, сподели в петък, че американски чиновници следят огромно разполагане на сръбски бойци по границата с Косово.

" Ние виждаме огромни сръбски военни сили по границата с Косово ", в това число " невиждано разполагане " на артилерия, танкове и пехотни елементи, сподели Джон Кърби. Той обаче не пожела да разяснява риска от вероятно навлизане в Косово, чиято самостоятелност Сърбия не признава.

През последните месеци сръбският президент неколкократно покачва степента на бойна подготвеност на сръбската войска по границата с Косово. Сърбия също по този начин укрепва армията си с оръжия и друго съоръжение, закупено главно от Русия и Китай, отбелязва АП.

„ Ние ще продължим да влагаме в защитата на нашата страна, само че Сърбия желае мир “, сподели през днешния ден президентът Вучич. „ Всичко, което споделиха те, са го измислили и е неистина, и те знаят, че е небивалица и неистина “.

Стрелбата предходната неделя покрай село Банска пристигна след месеци на напрежение в Северно Косово, където етническите сърби са болшинство от популацията и желаят да вкарат самоуправление. 

Десетки бойци от мироподдържащата задача на НАТО в Косово (КейФОР) бяха ранени през месец май при конфликти с етнически сърби, протестиращи против наличието на косовската полиция в района, напомня АП.

Опасявайки се от разширение на неустойчивостта на фона на войната в Украйна, Вашингтон и Брюксел пробваха да договорят нормализация на връзките сред Сърбия и Косово, само че двете страни се провалиха в използването на авансово съглашение, което бе реализирано в границите на разговора посред им с посредничеството на Европейски Съюз.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР