Сръбската опозиция обсъжда ежедневно възможността за съвместно явяване на предстоящите

...
Сръбската опозиция обсъжда ежедневно възможността за съвместно явяване на предстоящите
Коментари Харесай

Сръбската проевропейска опозиция е на крачка от обединение за предстоящите избори

Сръбската съпротива разисква всекидневно опцията за взаимно явяване на идните избори на 17 декември, които президентът Александър Вучич разгласи по-рано тази седмица.

Коалицията евентуално ще се споделя " Сърбия против насилието ", въодушевена от многохилядните митинги в Белград и други сръбски градове от месец май насам, оповестява " Nova ".

Лидерите на опозиционните обединения разискват и имена, които могат да бъдат водачи на общата листа.

Преговорите за явяване на проевропейската съпротива на идните избори са в напреднала фаза и съгласно изказванията на директните участници в срещите се чака да бъде реализирано съглашение до края на седмицата.

Засега най-сигурният вид е проевропейската съпротива да е с единна листа. Обсъждат се и възможните водачи.

Вече имаше спекулации за това решение в Сърбия, като сходно предложение беше упоменато и по време на митинга от един от техническите уредници на акцията " Сърбия против насилието " Александър Йованович-Чута.

Цяла седмица опозицията се събира, с цел да реши дефинитивно в какъв формат ще отиде на изборите.

Освен това обект на разискване е и разпределението на мандатите, т.е. формулата, по която партиите ще бъдат показани в Народното събрание след изборите.

Всички договарящи партии в границите на опозицията обществено заявиха, че поддържат единна листа.

Радомир Лазович от Зелено-левия фронт сподели, че след обзор на множеството социологически изследвания е станало ясно, че има огромен синергичен резултат от уредниците на митинга „ Сърбия против насилието “.

„ От нас зависи да използваме този синергичен резултат и да изпратим послания до жителите за какво е значимо да сменим държавното управление. Става дума за голямото нарастване на цените, изключително на храните, голямото замърсяване, което убива нас, ескалацията на насилието на всички равнища и голямото равнище на корупция и престъпност. Ще вземем окончателното решение на партийните органи, само че наподобява, че е най-добре да излезем с една листа. " - сподели Лазович.

Мирослав Алексич, водач на Националното придвижване на Сърбия, е на сходно мнение.

„ Разговаряме интензивно, до края на седмицата чакам тези диалози да бъдат завършени. Разгледахме резултатите от изследванията, би трябвало да вземем отговорно решение в сходство с упованията на жителите на Сърбия. Решението, несъмнено, би трябвало да се концентрира върху това, което носи най-хубав резултат, с цел да победи режима, който унищожава Сърбия в продължение на 11 години. Моята персонална позиция през цялото време беше, че появяването в една листа „ Сърбия против насилието “ е нещо, което ще донесе резултати. “ - сподели Алексич.

Какво сочат социологическите изследвания

Според резултатите от проучване, извършено от CRTA, на изборите 41% от жителите биха дали своят вот за коалиция, формирана от партии, обединени към протестното придвижване " Сърбия против насилието ", 49 на 100 от гласоподавателите биха подкрепили обединението, водена от Александър Вучич, а 10% биха подкрепили десния опозиционен блок (Двери, Заветници, Нова Движение за права и свободи и Движението за възобновяване на Кралство Сърбия).

Ако обаче партиите, участници в митинга " Сърбия против насилието ", се явят независимо на тези избори, те биха спечелили цели 20% по-малко - към 21%. В този случай листата, водена от Вучич, би била подкрепена от 56% от жителите.

Подобно е ситуацията и в Белград. Ако уредниците на митинга " Сърбия против насилието " отидат на изборите в Белград с единна листа, биха могли да завоюват към 51% поддръжка. В противоположен случай гласовете за опозицията ще паднат до към 35%.

Сръбският президент Александър Вучич неотдавна удостовери, че ще свика избори за 17 декември и добави, че би трябвало да го направи най-късно до 2 ноември.

„ Изборите са значими за жителите, когато има неправилно усещане за рецесия на легитимността “, сподели Вучич.

Лидерът на ръководещата " Сръбска прогресивна партия " (СНС) Милош Вучевич през днешния ден също приказва за изборите. Той удостовери, че те ще бъдат извършени през декември - за Народно заседание, Общинското заседание на Белград и към 70 други общини.

Вучич акцентира в навечерието на честването на 15 години от основаването на СНС, че идните избори са " най-важните до момента ".

Вучич не е президент на СНС от месец май тази година, само че през днешния ден той съобщи, че " няма да стои настрани и няма да бъде безпристрастен ".

„ Да си безпристрастен и да не си с твоята Сръбска прогресивна партия е закононарушение против Сърбия ", сподели той. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР