Сръбската министърка на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър

...
Сръбската министърка на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър
Коментари Харесай

Сърбия, Унгария и РС Македония обсъждат отхвърляне на въведената от България такса за руски газ

Сръбската министърка на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто разискаха през днешния ден в Белград въведената от България такса за преноса на съветски газ, заяви организация Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Почти по същото време министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски предприе от Белград остра офанзива против България по отношение на директните такси за съветския газ. Часове преди този момент той пя сръбски песни на президента Александър Вучич, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 

България вкара от 13 октомври изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева./мВтч.  От 2021 година съветски газ минава през България за Сърбия и Унгария през газопровода Балкански поток, който е продължение на „ Турски поток “.

 

Джедович и Сиярто са разискали ограниченията, които могат да вземат, с цел да бъдат предпазени позициите на двете страни.

 

" Ще се опитаме в диалог с българката страна да преодолеем това предизвикателство, " сподели Джедович след срещата със Сиярто в Белград.

Тя уточни, че ще бъде обезпечен различен импорт на газ от Азербайджан посредством интерконектора с България, чието създаване ще завърши до няколко дни.

 

" Всички реализатори и подизпълнители са на терен. Очакваме газопроводът да проработи до края на ноември ", сподели тя.

 

Петер Сиярто сподели, че България е страна членка на Европейски Съюз, която излага на заплаха енергийното доставяне.

 

" Стъпката на България (таксата за транспорт на съветски газ- бел.ред.) е неприемлива, " акцентира  той.

 

Джедович означи, че Сърбия има поддръжката на Унгария по въпроса за доставките на газ, както има и спомагателни количества складиран там газ за потребностите си с помощта на положителното съдействие сред двете страни.

 

Тя сподели, че Унгария разчита на " Балкански поток ", който минава през Сърбия.

 

„ Това е сигурен източник на доставки за Сърбия и Унгария “, добави Джедович.

 

Сиярто уточни, че Унгария цени извънредно доста съдействието със страните, които способстват за нейната енергийна сигурност.

 

Според македонския министър председател Ковачевски България е въвела " противозаконна " такса за превозването на газ за Северна Македония и се зарече да бъдат употребявани всички законови благоприятни условия за решение на казуса. На въпроса " дали Сърбия, Северна Македония и Унгария могат да работят дружно, когато става дума за таксата за превозване на газ " Ковачевски отговори: " Това е нелегално въведен налог ".

 

" Всички желаят да кажат, че това е налог, въведен от България, само че би трябвало да знаем, че тази страна е членка на Европейски Съюз и не може сутринта да е членка, когато да вземем за пример наложи несъгласие, а следобяд да не е и да вкара такса от 10 евро. Отправихме този въпрос към София и Брюксел “, сподели още министър ръководителят на РСМ.

 

Припомня, че Европейската комисия е безапелационна, че България сама взема решение по какъв начин да се разпорежда с приходите от директните такси върху съветския газ. " Къде ще отидат приходите от директните такси е въпрос към българските управляващи, защото това е национално решение и мярка ", съобщи представителят на Европейска комисия наскоро. " Балкански поток " е благосъстоятелност на страната ни и София дефинира по какъв начин тръбата да действа.

 

От своя страна съветският президент Владимир Путин увери Унгария, че българските такси няма да попречат на доставките. Това стана по време на срещата на Путин и основния изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври.

 

" Искам вино, желая нож "

Димитър Ковачевски през вчерашния ден се срещна със сръбския президент Александър Вучич послучай откриването на Втория интернационален панаир на виното. Късно нощес Вучич популяризира видео, в което Ковачевски и черногорският президент Яков Милатович пеят сръбската ария " Искам вино, с цел да полудея “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР