Спят, сънуват и говорят по радиото... Континенталните сили настъпват, а

...
Спят, сънуват и говорят по радиото... Континенталните сили настъпват, а
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Кремълските плъхове чакат Дональд Алфредович да ги спаси

Спят, сънуват и приказват по радиото... " Континенталните " сили настъпват, а " атлантическите " - отстъпват. Това ще стане напълно явно откакто Дональд Алфредович завоюва изборите в Америка. В Америка ще ръководят изолационистите и те ще " приберат Америка в личните й граници ". И за какво ще се случи всичко това? С една единствена цел - с цел да може Русия да се върне в " естествените " й имперски граници, в които се разпадна в края на 80-те.

Ние, несъмнено - дружно с цяла източна Европа - ще би трябвало още веднъж да влезем в кошарата. Бодлива тел има - още веднъж ще ни опашат... Който не желае - радетелите за " независимост на словото " ще му покажат " кузькину мать " - както през 1944-та...

В Кремъл сънуват тази красива приказка - прибирането на Вашингтон оттатък океана - още от 1945-та. Без Америка да се " прибере ", Ордата не може да завоюва омекналата Европа. Арогантната Америка обаче освен не се прибира, ами през последните 30 години одобри под своя чадър цяла източна Европа. За това несъмнено са отговорни " неоконс ". Сега Дональд Алфредович най-сетне ще отговори на мокрите сънища на кремълските гризачи и техния български почитател клуб. Америка си подвива опашката, а империята отвръща на удара и се завръща - прогресивната империя... Оп-па-а-а, неточност - тя преди беше прогресивна - в този момент е консервативна...

Сънищата са свят на чудесата. Международната политика е свят на действителността. В тази действителност всеки е предназначен да пази ползите си, с цел да не се окаже част от предишното, вместо част от бъдещето на света. Нито една империя не се разпада непринудено. Нито една международна мощ не се прибира непринудено " с подвита опашка " вкъщи. Никой не кани своите противници непринудено да заемат неговото място в международните каузи, до момента в който се отдръпва " зад океана " вследствие на следващи президентски избори. Струва ми се, че не е належащо да бъдеш способен геополитически анализатор с цел да разбираш това - нужен е единствено здрав разсъдък.



Евроатлантиците имат болшинство в Съвет за електронни медии, само че Соня си развява коня

В България към този момент повече от десетилетие вилнее пропагандна война, платена от сънуващата своето " завръщане " империя и реализирана на процедура от една безскрупулна и слугинска пета колона. Обвиняват нейните представители, че са " четирихилядници " - че взимат пари с цел да продават родината си. Може би е правилно - не ми наподобяват като доброволци, само че не това е най-главното.

Основната им мотивация е, че генерации наред и те, и бащите им, и дедите им играят в България тази роля с цел да упражняват власт. Още от болшевишката гражданска война насам. Днес те покриват българската обществена осведомителна среда с плътната тиня на непознатата имперска агитация. Не са глупави и знаят добре, че една нова имперска инвазия в България ще значи финален завършек на концепцията за битие на самостоятелна българска нация, евентуално способна да се провежда в страна. Въпреки това, съзнателно служат на Ордата, стимулирани на първо място от възходящото настървение на един отритнат от историята компрадорски колониален хайлайф.

Те управляваха България като колония на руската империя в продължение на половин век. След края на формалната колонизация те направиха всичко допустимо да се трансфорат в нов икономически и политически хайлайф на страната. Някои от тях съумяха. Успяха да ограбят националното благосъстояние, съумяха да дойдат на власт и да се задържат известно време във властта. Но не съумяха да се трансфорат в народен хайлайф. Не съумяха да надскочат битието си на компрадорска прислуга, да излязат от ролята си на колониална администрация. За страдание, не беше основан и различен народен хайлайф. Затова водачите и телохранителите на бащите и дядовците им взеха властта и започнаха да я упражняват в цялостно единодушие с чалгаджийския химн, въодушевено композиран от една видна медийна регулаторка - " Ще ти скъсам... "

За компрадорския хайлайф на руската империя остана ролята на пета колона. Господарят е същия, прислужниците са същите - времената са други... Днес пропагандират не класова битка и ярко бъдеще, а конфликт на " евразийската и атлантическата цивилизация " и имперски " консерватизъм ". Безмилостно наказват ръководството на водачите и телохранителите, които се оказаха по-кадърни от тях да задържат властта. Друг е въпросът по какъв начин я упражняват... Упражняват я според примитивната си природа - да " гепят " всичко, което могат и да се пазят да не " го отнесат " от мощните на деня - от следващите мощни на деня, на които се подмазват. Ах, какви неприятни водачи и телохранители...! Подмазват се на американците, подмазват се на Брюксел... От кого ли са видели, от кого ли са се научили да се подмазват?

Българският публичен ефир е токсичен от систематичната неистина на имперската агитация, озвучавана непрекъснато от петата колона на Ордата. Българският народен интерес лежи прикрит под няколко пласта парчета от неистина - насъбрани за повече от век. Но за какво лъжата продължава да се натрупа? Защото тези, които през днешния ден са на власт явно не престават да имат потребност от нея. Лъжата може да бъде лимитирана доста елементарно. Регулаторът на публичните медии - Съвет за електронни медии - може доста елементарно да възвърне разпоредбите на заслужено и свободно съревнование на хрумвания и позиции. Евроатлантиците от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи разполагат с най-малко трима членове на Съвет за електронни медии - т.е. с болшинство. Не ме питайте за какво петата колона господства българската обществена среда. Питайте " евроатлантиците " - за какво мълчат!

Огнян Минчев, фейсбук
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР