Вечерта на 24 март Басманният съд на Москва арестува четирима

...
Вечерта на 24 март Басманният съд на Москва арестува четирима
Коментари Харесай

Медуза: 10 въпроса без отговор след атентата в Крокус

Вечерта на 24 март Басманният съд на Москва арестува четирима хипотетични причинители на терористичната офанзива в " Крокус ". Според следователите всички те са взели участие в нападението против концертната зала, след което са се придвижили с бяло Рено с тверски регистрационни номера до региона на Брянск, където са били арестувани рано сутринта на 23 март; те сякаш желали да преминат границата с Украйна, където техните „ уредници “ трябвало да ги посрещнат.
 
Това е сюжетът на обвиняването - и даже да извадим " украинската диря " от уравнението, в тази история има още доста бели петна. В този материал се опитахме да формулираме главните въпроси, на които нито управляващите, нито публицистите към момента нямат отговор. Важен отвод от отговорност: когато учим тези въпроси, ние не преглеждаме теории на конспирацията и разчитаме единствено на документални доказателства, които са станали обществено налични или открити от нас и нашите сътрудници от медиите, на които имаме доверие, написа самостоятелната съветска медиа " Медуза ".

1. Колко общо терористи са взели участие в офанзивата?

Във всички видеоклипове има четирима нападатели. Тяхната поява в доста елементи съответствува с появяването на тези, които бяха задържани незабавно след задържането им: това са Далерджон Мирзоев, Сайдакрами Рачабализода, Шамсиддин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов. И наподобява правилно, че не е имало други съучастници с тях по време на нападението.

Въпреки това източник на съветската работа на BBC, осведомен с хода на интервенцията за търсене на нарушители, сподели на изданието, че са били убити най-малко още двама терористи: единият в аудиторията, вторият по време на интервенцията за залавяне на обвинени в региона на Брянск. Би Би Си разполага с копие от паспорта на убития в Брянска област - той е 30-годишен жител на Таджикистан. Разследването не заяви тези двама души. Нека повторим, във всички видеоклипове от Crocus (и има повече от дузина от тях) се виждат единствено четирима нападатели.

Твърди се, че общо 11 души са били арестувани по съмнение за присъединяване в терористичната офанзива - тази информация беше показана на Путин от шефа на ФСБ Александър Бортников. Вечерта на 25 март станаха известни имената на още трима задържани: Исроил Исломов и двамата му сина Диловар и Аминчон. Диловар беше последният притежател на същото Renault, употребявано от хипотетичните терористи. В коментар за Новая газета - Европа той по-рано съобщи, че е продал колата " преди към седмица " на брата на жена си, а той от своя страна сподели, че неговият другар има потребност от колата.



2. Можем ли да имаме вяра, че стрелялите по Крокус и задържаните са едни и същи хора?

Явно да, най-малко две от тях. Двамата в действителност могат да бъдат разпознати по характерното им облекло. Това са Сайдакрами Рачабализода и Далерджон Мирзоев.

Първият от задържаното видео е облечен с черни дънки и тениска в песъчлив цвят с бели етикети на гърдите. Единият от нападателите е облечен по същия метод на видеото, снимано от самите терористи, и на други записи от Крокус.

Мирзоев на видеото от ареста си е облечен със сини дънки с черен колан и маслинов суичър. Идентично облечен мъж (той е този на видеото на ИД, опитващ се да пререже гърлото на един от простреляните до югоизточния вход на залата) участва на видеото от Крокус.

3. Къде смятаха да избягат хипотетичните терористи? Наистина ли е към Украйна? А има ли други доказателства в интерес на „ украинската диря “?

" Медуза " съумя да дефинира геолокацията на мястото на задържане на най-малко един хипотетичен терорист, Сайдакрами Рачабализода. Намира се в Навлинския регион на Брянска област, на автомагистрала М-3 „ Украйна “. За да стигне от района до Беларус по най-краткия маршрут, колата трябваше да изключи M-3 20 километра по-рано, на околовръстния път на Брянск и по-късно да се качи на автомагистрала A-240 на Гомел.

4. Клетката на Ислямска страна, Vilayat Khorasan, пое отговорност за терористичната офанзива в Crocus. Как се появи тази група? И за какво счита Русия за един от главните си врагове?

5. Възможно ли е обвиненият да бъде хванат по-рано? Защо им разрешиха да отидат толкоз надалеч от Москва?



6. Защо им беше разрешено да отидат толкоз надалеч, не е известно. Всичко, което знаем за арсенала от оперативно-издирвателни ограничения на съветските сили за сигурност, свидетелства в интерес на версията, че колата, несъмнено, е могла да бъде арестувана и по-рано.

7. Кой задържа обвинения? Защо в каналите на последователите на DSRG „ Русич “ и ЧВК Вагнер се появиха видеоклипове с изтезанията им?

Кадрите от задържането на хипотетичните терористи станаха обособен значим сюжет в следствието – освен тъй като се твърди, че са хванати на автомагистралата, водеща към Украйна, само че и поради демонстративната свирепост, която участниците в интервенцията са употребявали против обвинените. Видеоклип, показващ по какъв начин офицер от сигурността в камуфлаж се пробва да пъхне парче от личното си отрязано ухо в устата на Рачабализоде, получи необятен резонанс.

По-късно ножът, с който е отрязано парче от ухото на арестувания, беше препоръчан на търг от Евгений Рассказов - под позивната „ Топаз “.  Той се бие в Украйна в състава на диверсионно-щурмовата разследваща група „ Русич “, учредена от неонациста Алексей Милчаков и снабден, наред с други неща, от негови поддръжници.



8. Откъде са взели оръжията си терористите?

И на този въпрос към момента няма отговор. Терористите са оставили най-малко една пушка на мястото на престъплението. По-късно това оръжие беше показано от Следствения комитет. Видеото и фотографията от Следствения комитет демонстрират или автомат АК-12, или цивилната му версия - карабина TR3. Карабината е особено направена по подобен метод, че съвсем няма външни разлики от бойния оригинал. AK-12 има четирипозиционен предпазител (превключвател за пожар), TR3 има двупозиционен предпазител. Това се дължи на обстоятелството, че гражданската версия няма опция за автоматизирана пукотевица (в залпове). Трудно е да се види подобен подробност във видеото на SK. Освен това е невероятно да се видят маркировките - друга разлика сред двете версии на пушката.

 Съдейки по видеозаписа от мястото на терористичната офанзива, стрелбата тъкмо с това оръжие (може да се разпознае по камуфлажа) се е водила в автоматизиран режим. Въпреки това, измежду феновете на оръжия има клюки, че TR3 може да бъде относително елементарно преобразуван в „ автоматизирана “ версия (това, несъмнено, е неразрешено от закона). Може би сходна конфигурация се свързва с обстоятелството, че при пукотевица от цевта на оръжието избухват снопове искри.

 Моделът на употребяваното оръжие е от главно значение: АК-12 е относително нов модел, който е на въоръжение в съветската войска. Малко евентуално е такива оръжия да могат елементарно да бъдат открити на черния пазар, за разлика от по-старите модели (съдейки по патроните с диаметър 7,62, открити на мястото на терористичната офанзива, терористите са употребявали и картечници от други модели). Цивилните версии могат да бъдат закупени законно в оръжеен магазин - макар че не е елементарно. Въпреки това е известно, че забележителен брой АК-12 са били изгубени от съветски военни по време на боевете в Украйна.

9. Защо силите за сигурност не съумяха да заловен терористите в Крокус?

Вероятно тъй като цялото нахлуване лиши най-вече 10-20 минути и терористите към този момент бяха изчезнали до идването на полицията и/или специфичните служби. Публикувани са задоволително видеозаписи, с цел да се възвърне целият маршрут на нападателите. Започва от улицата - терористи паркират кола на 14 вход на Крокус Експо. След това потеглят на юг към залата, без да срещат опозиция, без да стопират или изкачват стълби - и стрелят по хората, до момента в който вървят.

10. Присъствали ли са въоръжени чиновници на Министерство на вътрешните работи или Националната армия в Крокус по време на терористичната офанзива?

Не можем да сме сигурни, че в самия Минзухар е имало въоръжени сили за сигурност, само че знаем сигурно: полицейското ръководство на микрорайон Красногорск Павшино се намира в прилежащата постройка. Не е известно какво са правили нейните чиновници по време на терористичната офанзива.

 В едно видео от Крокус можете да видите мъж в камуфлаж с куче на каишка, тръгващ след хора, които бягат от стрелбата. Телеграм каналът „ ВЧК-ОГПУ “ също твърди, че наоколо до концертната зала е паркиран микробус от киноложката работа на Министерство на вътрешните работи, който сякаш взе участие в обезпечаването на сигурността на концерта „ Пикник “. Колата фактически се вижда на записа от регистратора на минаваща кола - на фрагментите се вижда и по какъв начин въоръжени хора изтичват от бяло рено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР