Метафората за добрия диктатор, също като тази за доблестния крадец

...
Метафората за добрия диктатор, също като тази за доблестния крадец
Коментари Харесай

Крокус, мокус, путинатус

Метафората за положителния деспот, също като тази за доблестния апаш или честната курва съществуват в литературата, само че са прекомерно надалеч от действителния живот. Всички тирани, на пиедестала на изборната си победа, заобиколени от щиковете на армията си, с добре облизани от кликата им хемороиди, си наподобяват. Сърцата им са цялостни със боязън, а мозъкът им – засенчен от загубата на аналитично мислене и самокритика.

Точно това се случи предходната седмица в Москва, когато ужасяваща терористична офанзива остави десетки жертви в „ Крокус сити хол “, въпреки тайните служби на Съединени американски щати и Англия от месеци да предупреждаваха Владимир Путин, че страната му е под директна опасност. Ах, какво фарсово повтаряне на историята.

Ето ви една паметна записка от Лаврентий Берия до Сталин от 21 юни 1940 година – ден преди Вермахта да нахлуе в Съюз на съветските социалистически републики: „ Посланикът ни в Берлин Владимир Деканозов ме бомбардира с дезинформация за някакво нахлуване на Хитлер против Съюз на съветските социалистически републики. Съобщава ми, че това „ нахлуване “ ще се случи на следващия ден. Същото твърди и ген. Тупиков, боен аташе в Берлин. Този простак военачалник твърди още, че три групи армии ще тръгнат към Москва, Ленинград и Киев “.

Известна е и резолюцията на Сталин върху известието на Военното разузнаване: „ Може ли вашият „ източник “ от щаба на немската авиация да върви на путка си майна. Той не е „ източник “, а дезинформатор “.

Дори и през днешния ден, 70 години след гибелта на мустакатия деспот, Русия не е завършила с процеса на десталинизация. Тя просто мина в путинизация, която все по-често и все по-трагично повтаря събитията от първата половина на предишния век. Това е все по-видно от анексията на Крим през 2014-а година, когато тихомълком започнаха да се възвръщат бюстове на Джугашливи, да се провеждат празнувания, да се оправдава под сурдинка кървавият му и човеконенавистен режим.

Сегашният кремълски сатрап не просто имитира своя предходник, той има потребност от него. Победата във Втората международна война е последният великоруски общ знаменател, последният коз на необолшешивката агитация, на фона на закучилата се „ интервенция “ в калните украински поля, където всеки ден живота си дават стотици млади руснаци. А кой завоюва Втората международна война? Сталин! А кой е днешният Сталин? Ами Владимир Владимирович! Значи с него ще победим. Ако не вярвайте, вижте му изборните проценти.

През своя повече от четвърт век на власт Путин постоянно най-малко словесно е бил извънредно сдържан във връзка с Сталин и учудващо пореден. Той не отхвърля закононарушенията на мустакатия, а по-скоро се пробва да отклони вниманието от тях, да гледа позитивното, както обичаше да споделя един нашенски цар-премиер. Владимирович не отхвърля ужаса на Гулаг и всеобщите убийства, само че натъртва, че споменът за тези закононарушения не би трябвало да засенчва достиженията на сталинизма. Според него напъните за прекомерно „ демонизиране “ на Сталин са част от офанзивата против Русия.

Да, тогава Съюз на съветските социалистически републики завоюва Втората международна война, а генералите си раздаваха медали и обикаляха паради на бели коне. Цената – 26 милиона жертви. Нищо на фона на стотина души, убити в „ Крокус “, ще кажете. Но сталинизацията на Путин занапред ще взима своя кървясъл налог. Защото всички диктатори си наподобяват по насилието, страха и недоверието. Именно последното умъртви посетителите на концерта в петък, а не автоматите на терористите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР