Спря движението на влакове, отменени бяха стотици полетиСиндикатите искат увеличение

...
Спря движението на влакове, отменени бяха стотици полетиСиндикатите искат увеличение
Коментари Харесай

Стачки за по-високи заплати парализираха Германия

Спря придвижването на влакове, анулирани бяха стотици полети
Синдикатите желаят нарастване с 12%

Голяма част от Германия бе парализирана през днешния ден поради стачка на заетите в железопътния превоз, както и на чиновниците на няколко летища в страната, които упорстват за повишение на заплатите в бранша, съобщи Ройтерс.

Стачните дейности засегнаха националния железопътен транспортьор “Дойче бан ”, който разгласи, че е спряно придвижването по железопътните линии на дълги дистанции, както и на множеството районни влакове.

Германският профсъюз на работещите в железниците и превоза Е Фау Ге (EVG), който договаря с държавната “Дойче бан ” от името на чиновниците, упорства за месечно нарастване на заплатите им с 12 на 100, или “поне с по 650 евро ”. “Дойче бан ” от своя страна предлага 5 % нарастване на трудовите хонорари и еднократни заплащания до 2500 евро.

Стачкуваха също чиновници на летищата Хамбург, Кьолн/Бон, Дюселдорф, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден. Трудовият митинг обаче не засегна най-големия интернационален аеропорт в Германия - летището във Франкфурт.

Летищните стачки са проведени от немския синдикат “Ферди ”. Заради тях бяха анулирани стотици полети. Предварително Федералната асоциация на фирмите за авиационна сигурност (ADV) предизвести, че към 45 200 пасажери ще бъдат наранени непосредствено от стачните дейности на летищата в Германия.

Високата инфлация в Германия провокира вълна от стачки в последните месеци, защото чиновниците упорстват за по-високо възнаграждение, с цел да се компенсират възходящите разноски за живот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР