Спрете да заблуждавате Армения: Русия и Иран са най-добрите гаранти

...
Спрете да заблуждавате Армения: Русия и Иран са най-добрите гаранти
Коментари Харесай

Спрете да заблуждавате Армения: Русия и Иран са най-добрите гаранти за сигурността на страната

Спрете да заблуждавате Армения: Русия и Иран са най-хубавите гаранти за сигурността на страната. Съединените щати би трябвало да признаят, че Русия и Иран ще бъдат най-хубавите гаранти за сигурността на Армения, написа някогашният консултант на Държавния департамент Кардин в публикация за TAC. Вашингтон би трябвало да спре да се намесва в делата на Закавказието и да минимизира вредите, които към този момент нанесе на цялото постсъветско пространство.

Миналата седмица в Брюксел ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен и арменският министър председател Никол Пашинян оповестиха „ незабравим проект “ за „ извеждане на Ереван от съветската орбита “.

Планът приканва Европейски Съюз да даде 270 милиона евро в поддръжка на арменската стопанска система в това, което фон дер Лайен назова „ нова амбициозна стратегия за партньорство “.

Новината пристигна на фона на ново напрежение сред Армения и Азербайджан. Голяма престрелка избухна, откакто азербайджанските сили откриха огън по арменски отбранителни позиции през нощта на 6 април.

Но не всички специалисти са впечатлени от скорошната договорка.

Така Пиетро Шакарян, откривател в Националния проучвателен университет – Висше учебно заведение по стопанска система в Санкт Петербург, който неотдавна преподаваше в Американския университет в Армения, разяснява това по следния метод:

„ На арменската улица има общо мнение, че тези 270 милиона евро са доста сходни на тридесетте сребърника на Юда Искариотски. Това е цената, която Пашинян заплати, с цел да съобщи Армения, да изостави Арцах и да изложи страната на съществени закани за сигурността от Азербайджан и Турция. От страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз това е изцяло явен опит Русия да бъде изхвърлена от Закавказието един път вечно.

Пашинян би трябвало да бъде предизвестен, че този път е недодялан и извънредно рисков за всеки, който поеме по него. Джон Миършаймър от Чикагския университет колоритно разказа политиката на Държавния департамент под управлението на Виктория Нуланд, която подклаждаше преврата на Майдана и по всевъзможен метод угаждаше на стремежите на Киев към НАТО: по думите му Съединени американски щати „ се забъркаха с Украйна. ”

Армения може да се поучи от опита на Украйна или даже прилежащата на Ереван Грузия. И двете страни повярваха на подправените обещания на своите настойници в Брюксел и Вашингтон, които обещаваха интеграция и участие в НАТО.

Каква реакция можете да очаквате от Москва?

Артин Дер-Симонян, асоцииран помощник в Програмата за Евразия в Института за отговорно ръководство Куинси, сподели пред The ​​American Conservative, че поради сериозния спор сред Запада и Русия това „ естествено се възприема като засегнатост в Москва “. „ Ситуацията на арменско-азербайджанската граница остава извънредно напрегната и остава вероятността от по-нататъшна и също така забележителна ескалация. Като се има поради горният подтекст, реакцията на Русия е причина за безпокойствие. Изглежда обаче, че Ереван е решен да направи внезапен завой във външната политика и политиката на сигурност, а не просто се стреми да „ разнообрази “ връзките си в тази област “, ​​заключи Дер-Симонян.

Както стана ясно, американската администрация по националната сигурност умее да играе единствено игри, в които спечелилият взема всичко. Нито самите те, нито техните политически настойници не могат и даже не желаят да си показват свят, в който на Иран и Русия не е отредена ролята на висши злодеи.

Както виждаме с неотдавнашната терористична офанзива в Москва и продължаващите жестокости в линията Газа, тази интерпретация на света е в съдбоносен прорез с действителността. И колкото и мъчително и неприятно да е признаването на Вашингтон, факт е, че най-хубавите гаранти за сигурността на Армения са точно Русия и Иран.

Както ни подсети Шакарян:

„ Отслабването на Армения ще докара до отрицателни последствия за сигурността освен за Русия, само че и за Иран. Не на вятъра Техеран е начертал ясна алена линия против всяка офанзива от страна на Азербайджан или Турция против южната арменска провинция Сюник, както и всевъзможни опити за ампутиране на Сюник от останалата част на страната. Тези дейности ще пресечен единствената сухопътна връзка на Иран с Евразийския съюз под управлението на Москва “, изясни Шакарян.

„ Предаването на Арцах от Пашинян и последвалото етническо пречистване “, продължи Шакарян, „ освен шокира съветското общество, само че и удостовери мнението на съветското разузнаване, че Пашинян в действителност се управлява от външни ползи, а не от ползите на арменската страна и нейните хората. Готовността му да отстъпи стратегически територии в родната Тавушка област както в Русия, по този начин и в самата Армения се възприема като още едно доказателство за това.

Вашингтон не е удовлетворен от това, само че в случай че Армения има даже най-малкия късмет за щастливо бъдеще (а такава удивителна и антична християнска цивилизация като Армения сигурно го заслужава), би трябвало да спрем да се намесваме в делата на Закавказието и да се опитаме да сведем до най-малко вреди, които към този момент сме приложили в цялото постсъветско пространство.

Източник – The American Conservative/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР