Днес сърбите се събират пред училището, за да почетат паметта

...
Днес сърбите се събират пред училището, за да почетат паметта
Коментари Харесай

Денят, когато всичко спря – една година от масовата стрелба в белградско училище

Днес сърбите се събират пред учебното заведение, с цел да почетат паметта на починалите, а сръбските медии напомнят нещастието и описват какво се случва една година по-късно.

Денят, когато всичко спря

" Когато пристигнаха за първи път в Рибникар като първолаци, те бяха любопитни и горди, че потеглят на учебно заведение. Тогава им обещахме, че ще ги образоваме и ще ги научим. Обещахме им, че ще ги изпратим от Рибникар като младежи - сигурни, свободни и подготвени за това, което ги чака в живота. Обещахме им, че ще ги пазим. Наистина ги обучавахме. И ги пазехме. Но не ги опазихме. Простете ни, че не успяхме да осъществим даденото заричане ", написа в уеб страницата на учебното заведение.

Новината за пукотевица в учебното заведение, намиращо се в центъра на сръбската столица Белград, бързо доближава до жителите на 3 май 2023 година, а родители и другари на учащите се събират начело, с цел да схванат какво се случва. За страдание, някои родители са изправени пред новината, че детето им е мъртво.

Входът на учебното заведение се трансформира в пункт за събиране на жителите в идващите дни - там те отдават респект, палят свещи, оставят цветя, играчки и послания за починалите. Медиите в района и по света прекъсват постоянните си стратегии и оповестяват за събитието. Обществото е в потрес, а на идната вечер, сред 4 и 5 май, има още една всеобща пукотевица в села покрай Младеновац. Загиват още девет младежи, измежду които и двама малолетни.

Днес жителите се завръщат пред вратите на ОУ " Владислав Рибникар ", с цел да изразят своята тъга и респект към починалите там преди година. Прозорците и фасадата на постройката са покрити с бял плат с изрисувани сини птици, а на входа е окачен " воал на скръбта ", на който са изписани имената на жертвите, отбелязва сръбската редакция на Радио Свободна Европа.

И сръбският президент Александър Вучич постави цветя в учебното заведение.

" Преди тъкмо година е съмнало последното утро за нашите девет ангели и индивида, който ги е пазил и се е грижел за тях като татко. Мина година от незапомнената покруса, която остави неизцерим белег върху душата на цялата планета, само че не минават болката, шокът и безграничната горест ", написа Вучич в Инстаграм профила си и добави, че остава празнота, само че и ужасно увещание за цялото общество да пазим с всички сили децата си от всяко зло, заплаха и опасност.

" Техните фантазии ни задължават, както и всичко това, което можеха да бъдат. Ще създадем всичко, с цел да се вдигнем след този смут, който ни застигна. Искрени съболезнования и най-дълбоко състрадание към фамилиите на убитите. Нека почиват в мир ".

Сръбските медии означиха годишнината от трагичното събитие, като прекъснаха постоянните си стратегии в 8:41 ч., когато Коста Кецманович е разкрил стрелбата. Екраните на тв приемниците останаха черни за една минута, показва сръбската национална телевизия РТС. В същото време бе пусната и сирена. Улиците към учебното заведение, означени като " Пространство на тишината ", са затворени за придвижване в границите на целодневния помен, озаглавен " Пробуждане ".

Какво се случва година по-късно

След като Кецманович стреля по съучениците и учителите си в учебно заведение с револвера на татко си, той се обажда в полицията и се предава. Той не показва страдание за осъщественото, само че защото е невръстен, не предстои на съд. Изпратен е в психиатрично заведение.

Майката и бащата на детето бяха задържани, Върховният съд в Белград удостовери обвиняването против тях през ноември 2023 година, а правосъдният развой стартира през януари 2024 година

Бащата Владимир Кецманович е упрекнат, че е направил тежко закононарушение против общата сигурност, че не е съхранявал съгласно законовите разпореждания оръжие и муниции, както и че е обучавал сина си да си служи с оръжие. По една от употребяваните при стрелбата сачми е открито и ДНК на майката на детето Миляна Кецманович, както и на притежателя Р. И. и инструктора по пукотевица Н. М. в клуб по пукотевица. Те са упрекнати в лъжесвидетелстване при разпит.

Семействата на потърпевшите, както и някои от ранените, съдят родителите на К. К. за нанесена нематериална вреда. Води се дело на основата на 27 обвинявания от членове на фамилиите на починалите. Обвинение е повдигнато и от едно от ранените деца.

" Ако някой ми беше обърнал внимание, в това число и от учебното заведение, щях да отвръщам и щях да направя всичко да предотвратя тази покруса - в случай че знаех какво му е в главата ", сподели Владимир Кецманович при чуването по делото на основата на 27 обвинявания от фамилиите.

Той уточни, че не схваща какво се е случило със сина му, с цел да простреля толкоз доста деца. По думите му той е мъртъв след 3 май предходната година, само че единствената причина да се пази в съда е щерка му, сестрата на Коста.

Прокуратурата предлага оптималната присъда за бащата - 12 години. Предлага две години и половина затвор за майката. По три години затвор е предлагането за притежателя и инструктора от клуба по пукотевица.

Сръбското държавно управление предприе предходната година акция за събиране на персонални оръжия от жителите, като събра към 80 000 единици оръжие и боеприпаси; главно учебно заведение " Владислав Рибникар " беше обновено; опозицията провежда голям брой всеобщи митинги под надпис " Сърбия против насилието " ; в сръбските учебни заведения бяха въведени повече ограничения за сигурност.

Въпреки публичните реакции и подхванатите ограничения обаче всеобщата пукотевица в Белград, лишила живота на няколко деца, остава една от най-разтърсващите нещастия на Балканите през 2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР