Способността да не попадаш на фалшиви стоки е вид учене

...
Способността да не попадаш на фалшиви стоки е вид учене
Коментари Харесай

Лияна Панделиева: Нищо не се купува директно от FB

Способността да не попадаш на подправени артикули е тип учене и научаване с времето. Трябва да сме способени купувачи – това е разковничето на щастливото извършване на покупки в интернет, споделя журналистът Лияна Панделиева в новия епизод на подкаста „ Ние, потребителите “.

Тя дава образец с настоящите сега зимни дрехи, за които в интернет могат да бъдат открити доста на пръв взор преференциални оферти. „ Някои фактически са прелестни, само че те са от ниския клас стока. Видях една необикновено красива жилетка. В мненията жена беше разгласила фотография на това, което е получила – то няма допирна точка. Тук към този момент сработва този механизъм на познанието, че за 20 лв. стоката няма по какъв начин да е с сякаш рекламираното качество. “, разяснява Панделиева.

Журналистът  споделя, че се учудва на наивността на някои консуматори и акцентира, че неналичието на лигика и самокритично мислене са хлябът за всеки, който желае да мами хората.

„ Почти невероятно е да научим тези, които още не са се опарили, само че това, за което би трябвало да се борим, е въвеждането на свързани с онлайн просветеност дисциплини – просветителни и даже извънкласни, към които да се насочат родителите. Когато в ранна възраст се научиш, че всяко нещо, което видиш, предстои на доста обстоятелствена инспекция и по какъв начин се прави тази инспекция, тогава към този момент можеш като родител да си спокоен, че ти даже и да не разбираш, на идващия стадий детето ти ще те избави. И като му покажеш якето на международната марка, което коства 120 лева, а хората, които са били по този начин глупави, са получили детски якенца с размер за 3-4-годишни деца на стойност от порядъка на 5 лева с все пратката, ти към този момент си вложил, в това число в опазването на личните си средства “, акцентира Лияна, която е позната и като персона с дейна гражданска позиция.

„ Искрено недоумявам – приказваме за марки от най-голям клас в света. И внезапно някой взема решение, че е случил на промоция на стока, която би коствала 1400 евро, само че някой му я предлага за 100 лева “, прибавя тя.

„ Един от класическите образци за огромен удар във връзка с подобен вид добряк е Ферари, продадено за 10 хиляди евро, които той превежда на някого в Германия и стартира да чака репатрака, който ще му докара автомобила. Ама, ужасно преференциално го взел, черпил, всички го поздравявали – по какъв начин е улучил и то в Германия, пенсионерка е карала колата до магазина и обратно… “, споделя с намигане Панделиева.

Лияна разказва и опита си от срещата с един от най-големите международни уеб сайтове за онлайн търговия. Отделила е към месец, с цел да го изследва.

„ Когато видях, че на доста места хората дават оптималната оценка единствено тъй като са получили покупката си – без да са я тествали даже, към този момент разбрах, че би трябвало да се колебая и във високите оценки. Започнах да поръчвам неща, които са от доста невисок ценови клас и да съпоставям по отношение на това по какъв начин са оценени, за какъв брой време идват, какво получавам. Няма по какъв начин да попаднеш на това, което искаш и ти би трябвало, в случай че не си се научил да дебнеш, да сравняваш и да осмисляш информацията “, проучва тя. И обобщава: „ Как разбираш кое е несъмнено? Първо, нищо не се купува непосредствено от Фейсбук, би трябвало да има линк към публична комерсиална страница с координати за връзка, които не са единствено имейл и телефон. После, пускаме името на компанията в търсачката – излизат куп линкове с информация по кое време е учредена, с какъв капитал, кой я ръководи и така нататък Освен това, когато забележим нещо, би трябвало да го съпоставим с сходни, да го търсим в други уеб сайтове. “

В подкаст епизода Лияна Панделиева споделя още любопитни истории от своя потребителски опит на разнообразни места по света, в това число във физически магазини. С усмивка, само че и с поука споделя и за най-голямата си издънка при покупка от интернет.

“Избрах да поканя сътрудника Лияна Панделиева за събеседник в епизода за измамите с подправени артикули в интернет, защото тя е деен и бих споделила „ професионален онлайн консуматор “, който може освен да опише безчет поучителни персонални истории за покупки от мрежата, само че и да показа с аудиторията свои „ уроци “ за предотвратяване от неизгодни покупко-продажби “, споделя Габриела Руменова – създател и водещ на подкаста и основател на плана „ Ние, потребителите “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР