Спортният министър Красен Кралев най-сетне установи, че в България има

...
Спортният министър Красен Кралев най-сетне установи, че в България има
Коментари Харесай

Кралев прогледна, че децата и учениците трябва да спортуват

Спортният министър Красен Кралев най-накрая откри, че в България има деца и възпитаници, които би трябвало да спортуват и в образователните заведения, с изключение на на плащаните от родителите им тренировки по всякакви спортове.

Процесът по узряване лиши много време: едвам на 7-ата си година отпред на министерството на младежта и спорта (ММС) Кралев се реши да увеличи държавните пари, отпускани за " физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на деца и учащи в институции в системата на предучилищното и учебното обучение и във висшите учебни заведения ".

В резултат ММС изготви поредна промяна на постановлението на министерски съвет, определящо минимални диференцирани размери на паричните средства, които ще получават просветителните институции, за спортна активност на деца, възпитаници и студенти. С нея  детските градини ще получават по 3 лева дотация на дете, а учебните заведения, висшите образователни заведения и военните учебни заведения - по 5 лева на учащ.

През 2006 година, когато спортът в България бе управителен от Държавната организация за младежта и спорта (ДАМС) с ръководител Весела Лечева (правителството на Сергей Станишев) тези суми бяха увеличени за последно - надлежно 2 и 3 лева, а преди този момент бяха 1.00 и 1.50 лева.  

Самият Кралев към този момент за трети път прави промяна във въпросното разпореждане след юли 2018 и началото на 2020 година, само че чак в този момент му идва мислено да усили парите.

Последния път - тъкмо преди година (17.01.2020) той отново внесе в министерския съвет план за смяна Постановление №129. Поводът бе синхронизиране с новия закон за физическото образование и спорта. Проектът бе качен на Портала за публични съвещания на МС и там бе подложен на рецензии най-много за това, че средствата за спортуване на учащите още веднъж остават мизерни.

" Сега " също писа по казуса, като посочи, че инфлацията от 2006 до края на 2019 година е над 50%, т.е. с толкоз са се обезценили тези 2 и 3 лева Посочихме, че едно учебно заведение с примерно 1000 възпитаници ще получи - освен това не автоматизирано, а след подаване на план в ММС, 3000 лева, които би трябвало да похарчи само за спортни уреди и пособия; за покриване на разноските на тимовете за участия в надпревари на регионални и национални равнища (застраховки, превоз, нощувки); за дейности (осигуряване на предметни награди за участниците). С две думи: ако учебното заведение изпрати даже и един собствен тим на съревнование, парите ще свършат и няма с какво да купи, да речем, 10 топки.

Бе изчислено, че по данни на Национален статистически институт в страната има 218 767 деца в детски градини, 718 189 възпитаници и 222 997 студенти, което прави общата сума 2.31 млн. лева - нищожна на фона на раздаваните държавни милиони за градежи и поправки на игрища и зали, някои от които частни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР