Спортният директор на Байерн Мюнхен - Хасан Салихамиджич, говори пред

...
Спортният директор на Байерн Мюнхен - Хасан Салихамиджич, говори пред
Коментари Харесай

Как Байерн реши да освободи Нагелсман и защо Тухел е най-подходящ за нов треньор на отбора?

Спортният шеф на Байерн Мюнхен - Хасан Салихамиджич, приказва пред Sport1 за промяната на Юлиан Нагелсман с Томас Тухел. През седмицата баварците шокираха международния футбол и се разделиха с треньора си, като го замениха с 49-годишния някогашен ментор на Борусия Дортмунд и ПСЖ. Босненецът разкри по какъв начин се е стигнало до решението за разлъка с Нагелсман, за какво информацията първо излезе в медиите и какво чака от новия треньор на тима. 

" Беше мъчно решение, тъй като в лицето на Юлиан имахме треньор, с който имахме положителни връзки. Ако питате: Имахме ли топ треньор? Да. Имаме ли топ тим? Да. Но играта ни не беше това, което искахме. Те биха разбрали това ", сподели Салихамиджич във връзка с Йозуа Кимих и Леон Горетцка, които обявиха, че са сюрпризирани от решението на клуба.

" Спортните аргументи бяха най-важни за решението ни. Седнахме в понеделник и анализирахме обстановката. Отново имахме проблеми, както през март предходната година. Ако кривата на представянето върви надолу, би трябвало да вземете решения. Знам, че не е известно за Байерн, само че го направихме и стоим зад него ", продължи той. 

" Какъв тъкмо е казусът? Ако знаехме тъкмо какъв е, щяхме да го променим незабавно. Разбира се, не можем да подменим целия състав. Имаме топ състав и топ треньор, само че представянето не беше на равнище. Така че трябваше да вземем това решение. С Нагелсман имахме положителни връзки. Той има отлична визия за футбола. Съжеляваме, че нещата не се развиха по този метод. Искаше ни се да стигнем по-далеч. Ние обаче носим отговорност ". 

Брацо приказва и за многото треньорски смени в Байерн през последните години. " Трябва да печелим всеки мач и да имаме високи цели. Кръгът от подобаващи треньори е дребен. Сега имаше подобен на пазара и ние предприехме тази стъпка. В днешно време би трябвало да имате ясна визия. Нещата не бяха по този начин, когато аз играех, само че през днешния ден всичко е доста по-подробно. Треньорът би трябвало да има поредно отношение, да бъде водач. Треньорът би трябвало да учи тима на своите хрумвания по подобен метод, че да бъдат осъществени на терена. Но да има и известна степен независимост ". 

" Не бих сложил под подозрение решението ни да притеглим Нагелсман тогава. Той стигна до полуфиналите в Шампионска лига, има страхотна визия за футбола. Всички бяхме уверени и се надявахме този план да продължи дълго ", сподели още той. 

Salihamidžić on the many coach changes at Bayern in the past few years: " We have to win every game and have big goals. The circle of (suitable) coaches is small. Due to the fact there was one available on the market now, we dared to take this step. " []
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia)
Салихамиджич разкри и по какъв начин се е стигнало до решението за промяна на треньора. " Лятяхме за Мюнхен в неделя вечерта (б.а. след загубата с 1:2 от Байер Леверкузен), а в понеделник седнахме с Оливер Кан и Марко Непе, с цел да проучваме всичко. През предходната година бяхме в същата обстановка. Особено за втората част на сезона. Ние спечелихме едвам 5 от 10 мача в Бундеслигата. Да, елиминирахме ПСЖ, това не беше елементарно, осъзнаваме го. Когато обаче представянето на тима не е положително, а резултатите стават по-лоши и по-лоши, пристигна и нашето решение. Във вторник се обадих на Томас Тухел, а вечерта четиримата организирахме отличен диалог, който продължи към 5 часа. Той беше уверен, че може сполучливо да изведе тима на равнището, което би трябвало да бъде. Разбира се, първо се обадихме на Херберт Хайнер и го информирахме за аргументите, както и Ули Хьонес. Когато взимаме такива решения, е значимо всички да стоим зад тях ". 

Липсваха ли лидерски качества на Нагелсман? " Това беше неговият жанр. Разбира се, имаше и проблеми. Имахме няколко казуса с дисциплината. Той е доста добър треньор, само че имахме няколко казуса ". 

Салихамиджич приказва и за какво към този момент някогашният треньор на тима е схванал за промяната си от медиите, а не то клуба. " В четвъртък вечерта разбрахме, че информацията е изтекла от трета страна. Не знам кой беше, само че сигурно е въпреки това. Ние действахме почтено. Първият човек, на който се обадихме в четвъртък, беше Юлиан Нагелсман. Такова решение не може да бъде казано по телефона. Казахме му, че ще се срещнем на " Забенер Щрасе " в петък. Изчакахме до момента в който Томас Тухел одобри предлагането ни. Информацията беше изтекла преди той да се съгласи. Първо трябваше да изчакаме потвържение от Тухел, с цел да се обадим на треньора. Бяхме допустимо най-честни в целия този развой. Разбира се, неприятно е, че изтече преди този момент. Но не можем да упрекваме себе си, тъй като действахме както би трябвало ". 

" Вчера се обадих на Юлиан, говорихме още веднъж. Той е отчаян, аз също съм прочувствено смутен, само че трябваше да си свършим работата. Със сигурност ще отнеме месец-два, само че по-късно ще го поканя на вечеря и ще приказваме. Можем да се гледаме в очите в бъдеще ", сподели още Салихамиджич. 

Брацо разгласи, че в клуба са уверени, че Байерн може да завоюва всички мачове и не се тормозят от слаб старт на Тухел. " Във футбола може да се случи всичко, само че ние сме уверени, че можем да спечелим всички мачове. Кривата ни на представянето ще се усъвършенства. Защо Тухел е най-подходящ? Той завоюва Шампионска лига. Има народен и интернационален опит, беше на край в Шампионска лига два пъти през последните години. Познавам го, говорили сме за футбол. Той е добър човек и сме разчувствани, че е наш треньор. Идеите на треньора са значими и той би трябвало да ги придвижи в тима. Оставихме Юлиан да си прави работата, а същото ще бъде и при Томас. 

What if Tuchel makes a bad start?

Salihamidžić: " Anything can happen in football. But we are convinced that we will win our games and break the recent negative trend and the performance curve will go up. " []
— Bayern & Germany (@iMiaSanMia)
" С него се разбираме, говорихме три или четири пъти. Правихме прехвърлянията взаимно с Нагелсман, разбирахме се за всичко. Същото ще бъде и с Томас Тухел ", разгласи Салихамиджич на въпрос за сложния темперамент на новия треньор на клуба. 

" Имаме цели, които желаеме да реализираме. Преди всичко желаеме да играем по-добър футбол. Представянето не беше положително в последно време и желаеме да прекъснем тази наклонност. Искаме да печелим и трофеи, това е напълно ясно ", приключи той. 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР