Спортните звезди Ваня Дерменджиева и Албена Денкова са родени днес,

...
Спортните звезди Ваня Дерменджиева и Албена Денкова са родени днес,
Коментари Харесай

ЧРД на спортните звезди Ваня Дерменджиева и Албена Денкова!

Спортните звезди Ваня Дерменджиева и Албена Денкова са родени през днешния ден, припомниха от акцията „ С достолепие и религия “.

Легенда на Хасково и България Ваня Делменджиева стартира да се занимава с баскетбол в родния си град на 10-годишна възраст под управлението на треньора Иван Узунов. През 1975 година, дружно с женския състав на Хасково, класира тима в елитната група. Неизменно е част от националните тимове на България за девойки, а по-късно и за дами от 1974 до 1989 година Носител на сребърен орден от Олимпийските игри в Москва през 1980 година

Тя е европейска шампионка с женския народен тим от Будапеща през 1983 година, както и бронзова медалистка от шампионата на Стария континент през 1989 година – последното отличие, което България печели в баскетбола на интернационална сцена. Три пъти в кариерата си става балканска шампионка. Участва в поредност мощни мачове при последното присъединяване на женския тим по баскетбол на олимпийските игри в Сеул през 1988 година, където България се подрежда на пето място в крайното класиране.

Изиграла е над 300 мача с националната фланелка. Играла е в шампионатите на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва спортната си кариера с бенефисен мач в родния си град през 1996 година Спортен публицист е в Българската национална телевизия и продължава да поддържа спорта в Хасково.

Обявена е за почетен жител на Хасково на 30 юли т. година

Албена Петрова Денкова е българска състезателка по фигурно пързаляне при танцовите двойки. Нейният сътрудник е приятелят ѝ Максим Стависки. Двамата са първите българи, които печелят орден на международно състезание по фигурно пързаляне.



Албена стартира кариерата си като гимнастичка, само че по-късно, на 8-годишна възраст, минава към пързалянето на лед. Нейният първи сътрудник е Христо Николов. През 1996 година Максим Стависки заема неговото място.

На Световното състезание в Калгари през 2006 година Албена и Максим стават международни първенци. Това е първият златен орден за България във фигурното пързаляне.

На международното състезание в Токио през 2007 година за повторно стават международни първенци.

Обявени са за почетни жители на Хасково на 20 април 2007 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР