Спортът и игрите обединяват децата – това показа проведена инициатива

...
Спортът и игрите обединяват децата – това показа проведена инициатива
Коментари Харесай

Доброволците от библиотеката в Ловеч организираха  „Забавно лято” за украинските деца в Рибарица 

Спортът и игрите сплотяват децата – това сподели извършена самодейност предходната седмица от доброволци от библиотеката в Ловеч за украинските деца в Рибарица, община Тетевен. Всяка година Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „ Проф. БенюЦонев ” е главен уредник и реализатор на самодейността „ Забавно лято ”. Тя се трансформира в запазената марка за въодушевление, игри и занимания с доброволците на библиотеката. Кампанията събира малчуганите, чиито родители са ангажирани през летните дни.

От няколко години главен сътрудник в образуване и осъществяване на „ Забавно лято ” са доброволците от Български червен кръст.

С доста музика, танци и радостни игри мина и тази седмица за малчуганите, настанени във Военно-почивния комплекс в тетевенското село Рибарица. По време на забавите момчетата и девойките имаха опция да покажат устойчивост в скачане с огромно и малко въже, да си предават пръстени със сламки, дърпане на въже. Показваха експедитивност в игрите с топки.

Доброволците на библиотеката и Български червен кръст показаха малко позабравени, само че обожавани от редица генерации радостни и занимателни игри. Оказа се, че „ Сляпа баба ” и „ Пусни, пусни забрадка ” надалеч не са непознати за украинските малчугани. Играта „ Сляпа баба ” (сліпа бабуся) е нещо приблизително сред и. Един от играчите, избран в началото нормално посредством, става Сляпа баба – завързват му се очите и останалите стартират да обикалят към него и да го нервират с крясъци. „ Пусни, пусни забрадка ” (или платочка) провокира доста смях. В „ Пусни, пусни забрадка ” децата се подреждат в кръг и сядат. След като избере един от всички, които са седнали на земята, пуска кърпата зад него. След това хуква да тича, а определеният го гони. Ако определеният хване бягащия, определения още веднъж си сяда на мястото. Ако този, който е пуснал кърпичката, първи стигне до него и седне, значи другият е наред да пуска кърпата. Доброволците и родителите направляваха малчуганите, подсказваха разпоредбите на играта и с крясъци ги насърчаваха.

Инициативата „ Моите, твоите нашите игри ” е по план „ Учим и се забавляваме дружно ” на Сдружение „ Мисия. Иновации. Гражданство – МИГ ”, финансира от фондация „ BCause – помощ на благотворителността в България “. Партньори по плана са Български червен кръст, Сдружение „ Знание ”, Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „ Проф. БенюЦонев ” и Регионална библиотека „ Проф. Беню Цонев ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР