Според вицепрезидента Илияна Йотова спрямо Република Северна Македония буксуваме на

...
Според вицепрезидента Илияна Йотова спрямо Република Северна Македония буксуваме на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Спрямо Северна Македония буксуваме, дори се връщаме в изходна позиция

Според вицепрезидента Илияна Йотова по отношение на Република Северна Македония буксуваме на едно и също място, даже се връщаме в изходна позиция. Това разяснява вицепрезидентът в отговор на въпрос по отношение на вчерашната среща на президента Румен Радев със службите за сигурност.

Вицепрезидентът Йотова отговори на журналистически въпроси откакто участва на поклонението за починалите медици в Руско-турската освободителна война пред Докторския монумент в София.

По думите на Йотова резултатът от последното съвещание на взаимната историческа комисия сред България и РСМ е посочил, че във всичките месеци след 2017 година не сме свършили нищо. Голямата неточност съгласно Йотова е, че страната ни не е съумяла да убеди европейските ни сътрудници, тъй като сме си служили единствено с исторически причини. Не че те не са значими, само че има и друго, което е още по-важно - човешките права и свободи на българските жители в РСМ, културното ни въздействие там, въздействието на нашите сдружения, уточни вицепрезидентът. За страдание, България, която първа призна независимостта на Македония, в този момент РСМ, за всичките тези години не направи съвсем нищо, загубихме сферите си на въздействие във връзка с българския език, на електоратите в чужбина, уточни Йотова. Вицепрезидентът съобщи, че не можем да гледаме на политиката по отношение на РСМ единствено на парче. Голямата неточност на българското държавно управление беше незабавно откакто имаше народен консенсус - първо при президента, по-късно рамковата позиция на държавното управление, декларацията на Народното събрание, външният министър госпожа Захариева не направи нищо сега, в който Франция блокира приемането на Албания и РСМ, още тогава да предяви и българските условия, които са част от европейската политика за добросъседство и за разширение, сподели вицепрезидентът Йотова. По думите й има цялостен лист с неточности във времето, които в случай че ръководещите са желали да създадат естествен разговор, несъмнено една огромна част от тях са щели да бъдат избегнати и предотвратени и през днешния ден нямаше да се окажем в тази задънена улица.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Попитана за оценка на имунизационния проект на държавното управление , Илияна Йотова сподели, че през вчерашния ден беше " вторият следващ сериал, който сподели неуспеха в тази система ". " Взимат се решения, които са повече плод на страсти, с цел да рапортуваме, че не сме на последно място в Европа. Ние отново сме на последното място, само че хаосът който създадохме в последните дни не е в изгода никому - нито на българските жители, нито на възрастните хора, тъй като с разрушаването на предварителните графици, тези, които са най-уязвими, ще останат без ваксини ", разяснява вицепрезидентът. По думите й всичко това се е изсипало и върху главите на българските лекари - на тези, които работят в така наречен зелени коридори и на персоналните лекари. Какво пречеше, в случай че фактически желаеха да се форсира процесът на имунизацията, още от начало се знаеше с какъв брой ваксини разполагаме и какъв брой се чакат, да се дадат съответните инструкции на персоналните лекари и да им се раздадат ваксини през РЗИ, с цел да може процесът да бъде по-подреден, попита Йотова. По думите й нито една друга страна в Европа не е позволила подобен безпорядък, някой са създали своите неточности и в случай че бяхме малко по-разумни несъмнено щяхме да си създадем авансово някои заключения, с цел да не позволяваме тези неточности.

Цивилизационният избор е българските жители да бъдат осведомени за всички типове ваксини и да имат право на избор, сподели още Илияна Йотова и добави, че хората не са осведомени. В България не беше направена никаква акция, а по-късно се чудим за какво е толкоз резервирано отношението на жителите и за какво буксува цялата система, сподели Йотова.

Вицепрезидентът сподели още, че в последно време чува нещо, което е съгласно нея е много рисково - наклонност избрани членове на Националния действен щаб да се изкушават с политически тези, което е неприемливо.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

На въпрос за отбелязването на следващия ден на Шипка на Националния празник на страната, Илияна Йотова съобщи, че всички ще отбележим 3 март, " без значение от това кой и по какъв начин се пробва да попречи да бъде отпразнуван празника ". " Даваме си сметка, не сме толкоз наивни - прави се всичко допустимо, с цел да се лимитират опциите на президента да беседва с българските жители. Това е път за на никое място и няма по какъв начин да се случи ", съобщи Илияна Йотова.

Държавният глава към този момент разгласи, че на следващия ден ще се качи на връх Шипка, макар че община Габрово анулира формалните тържества във връзка 3 март..

Йотова поздрави всички българи, които ще качат на следващия ден на връх Шипка, с цел да отбележат националния празник 3 март.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР