Според украински и руски регионални служители от четвъртък сутринта продължава

...
Според украински и руски регионални служители от четвъртък сутринта продължава
Коментари Харесай

Обстрел близо до Запорожката АЕЦ бави пристигането на мисията на МААЕ

Според украински и съветски районни чиновници от четвъртък сутринта продължава обстрелът на град Енергодар наоколо до атомната електроцентрала в Запорожие.

В четвъртък сутринта Киев е изпратил командоси, които са се пробвали да завладяват Запорожската атомна електроцентрала, твърди съветското министерство на защитата.

" От 5 ч. сутринта [местно време] непрекъснатият минометен обстрел не е спирал ", съобщи кметът на Енергодар Дмитрий Орлов в известие в Telegram, като добави, че над града кръжат " хеликоптери ". " Чуват се автоматизирани оръжия. Известно е, че са изумени няколко цивилен обекта. Има жертви! Уточняваме какъв брой. "

Назначената от Русия военно-гражданска администрация на Енергодар също по този начин твърди, че има " минимум три " цивилни жертви и петима ранени, в това число дете.

 Съобщенията идват в миг, когато екип на Международната организация за атомна сила (МААЕ) пътува към нуклеарната централа за планувана ревизия на оборудването в Югоизточна Украйна, което е в плен на съветските сили  от 28.02.

CNN се обърна към МААЕ за възможни спънки или проблеми със сигурността по авансово уговорения маршрут до централата, само че не получи отговор.

Отправяйки се от град Запорожие по-рано в четвъртък, генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси призна " присъщите опасности ", с които ще се сблъска наблюдателният му екип, откакто напусне " сивата зона ", където свършва последната линия на украинската защита, само че съобщи, че задачата ще продължи.

Според изказването на съветското министерство на защитата е имало две обособени " диверсионни групи " от до 60 военнослужещи, които са употребявали седем лодки, с цел да преминат през язовир Каховка и да се приземят на към три километра от нуклеарното оборудване рано сутринта. Те са се пробвали да завладяват станцията от съветските войски, които я охраняват, заяви министерството.

Руските военни обявиха, че са подхванали дейности за " заличаване на врага, в това число посредством изпращане на самолети за непосредствена въздушна поддръжка ".

От министерството настояват също, че към два часа след десанта на командосите украинската артилерия е почнала да обстрелва несъмнено място наоколо до град Енергодар, където се намира електроцентралата. Според отчета инспекторите от Международната организация за атомна сила (МААЕ), които са на път да посетят оборудването, би трябвало да преминат през региона.

" Провокацията на киевския режим има за цел да провали идването на задачата на МААЕ в Запорожската атомна електроцентрала ", обявиха от министерството.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР