Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с

...
Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с
Коментари Харесай

Ердоган: Турция може бързо да се справи с колебанията на валутния курс на лирата

Според турския водач съмненията в обменния курс са свързани с световни фактори, а освен със обстановката в Турция. По думите му курсът не дават отговор на икономическите действителности в страната. Той прикани присъстващите на вечерята за завършек на мюсюлманския пост някогашни депутати и министри да не обръщат средствата си в непозната валута.

В сряда лирата поевтиня до съвсем 4.93 за 1 щатски $, до момента в който турската валута ден по-рано се търгуваше за към 4,6 лири за $. Вчера следобяд турската Централна банка усили лихвите по заемите от 13,5 на 16,5%. Премиерът Бинали Йълдъръм беше безапелационен, че Турция ще продължи да бъде пазарна стопанска система и да съблюдава строга финансова дисциплинираност. По-рано министърът на стопанската система Нихат Зейбекчи съобщи, че загубата на стойност на лирата е „ спекулативна “. Сутринта Борса Истанбул обмени валутните си запаси в лири, с цел да поддържа локалната валута. Взетите ограничения дадоха резултат и лирата последователно си върна позиции до към 4,55 за $.

Идеите на Ердоган за усилване на намесата във валутната политика и понижаване на лихвите, които той изложи пред бизнес-телевизията „ Блумбърг “ по време на визитата си в Лондон предходната седмица, разтревожиха вложителите и рейтингови организации като „ Фич “ и „ Стандарт енд Пуърс “. Понастоящем кредитният рейтинг на страната беше понижен до ВВ-.

Падането  на курса на лирата усилва кредитното задължение за турските компании, които имат заеми в непозната валута. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР