Според състоянието на ноктите може да се съди не само

...
Според състоянието на ноктите може да се съди не само
Коментари Харесай

Ноктите показват дали сте болни и имате недостиг на витамини

Според положението на ноктите може да се съди освен за обсега на активността на човек или какъв брой интензивно работи, само че и какви здравословни проблеми има. Нокътните плочки на пръстите служат за отбрана на нервните окончания, до момента в който нокътните плочки на пръстите на краката са предопределени да защищават от пострадвания. Здравите нокътни плочи имат розово-прасковен нюанс.

Ако в тялото ни липсват някакви хранителни субстанции или има съществени физиологични проблеми, положението на ноктите ни може да опише за това.

Обезцветените нокти демонстрират стрес, алергии, диабет или простуда.

Зеленикав нюанс демонстрира съществуването на зараза или в тялото като цяло, или единствено в нокътната плоча.

Синкавите нокътни плочи демонстрират проблеми с белите дробове.

Сините линии по ноктите може да са симптом на рак на кожата.

Малки черни линии демонстрират проблеми със сърцето.

Червено-кафявите петна демонстрират липса на фолиева киселина, протеин и витамин С.

Жълтеникав нюанс на ноктите може да алармира за проблеми с черния дроб, респираторни болести и диабет.

Белите петна и линии могат да демонстрират проблеми с черния дроб, бъбреците и сърдечносъдовата система. Най-вероятно обаче, това са признаци на липса на желязо и цинк в тялото ви.

Какво демонстрира формата на нокътя?

Ноктите, които се извиват в краищата, могат да демонстрират проблеми със сърцето и дихателните пътища.

Плоските и тънки нокти демонстрират липса на витамин В12.

Ноктите, които са извити покрай основата на плочата, демонстрират вероятни респираторни болести.

Квадратните необятни нокти могат да бъдат резултат от съществени хормонални нарушавания.

Твърдостта на нокътя също демонстрира какви процеси протичат в тялото ни:

Остри отвесни линии по повърхността на нокътната плочка демонстрират недостиг на желязо, неприятно асимилиране на хранителни субстанции, проблеми с бъбреците или като цяло – неприятно здраве.

Вертикалните бразди, сходно на туберкулите, демонстрират податливост към развиване на артрит.

Хоризонтални бразди по повърхността на нокътя – за душевен или физически стрес.

Липсата на кератин се демонстрира от бели ръбове в основата на нокътната плочка. Недостигът му води и до трошливост на ноктите.

Калцият е значим за здравето на ноктите. Без него ноктите стават тънки, сухи и чупливи. Витамините от група В са нужни за подсилване на ноктите. Витамин B12 е виновен за растежа на ноктите и здравословното оцветяване на нокътната плочка. Витамин В 12 взе участие в метаболизма на всяка клетка на тялото. Той е от решаващо значение за процеси, като синтеза на ДНК и произвеждане на сила. Недостигът на В12 е скрита зараза в нашето общество. Витамин В12 е доста сериозен за неврологичната, сърдечносъдовата, храносмилателната и имунологичната функционалност. Заедно В12 и фолатът понижават метаболитния краен артикул хомоцистеин. Този път е виновен за цялата система на детоксикация, основана на сярата.

Липсата на витамин С води до такива последици, като разхлабване на нокътната плочка, отичане на кутикулата. Този витамин играе основна роля в синтеза на колагена, който поддържа здравината на кожата и на подкожните капиляри. На първо място, методът ви на хранене може да е провинен за намаляването на количеството на витамина. Той се набира от пресни артикули, а изключително богати на него са цитрусовите плодове. Ако в диетата ви има главно модифицирани храни, без пресни плодове и зеленчуци, това способства за понижаване на равнището на витамин С.

Прекомерната приложимост на алкохол, тютюнопушенето и някои психологични болести също са фактори за приемане на недостиг на витамин С. Такъв недостиг се получава и у пациенти, които са на диализа. Най-честият признак за дефицит на витамин С са белите точки по нокътя.

Те също по този начин сигнализират за неналичието на желязо и цинк в организма. Водата също е от значително значение за здравето на ноктите, защото неналичието на влага в тялото води до сухота и трошливост на нокътната плочка. Както забелязахте, измененията в цвета, формата и текстурата на нокътя не са безусловно свързани със съществени болести. Понякога повода е неналичието на избрани хранителни субстанции.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР