Според съпредседателя на ВМРО остава съмнението за редица нередности, свързани

...
Според съпредседателя на ВМРО остава съмнението за редица нередности, свързани
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки настоява служебното правителство да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград


Според съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация остава подозрението за редица нередности, свързани с откриването на дипломатическия център

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки насочи публично искане към министъра на външните работи Иван Кондов, с което слага редица въпроси по отношение на откриването на консулството на Република Сърбия в Благоевград. В писмото си Джамбазки упорства за анулация на решението на Министерски съвет на Република България, с което се дава единодушие за откриването на дипломатическия център.

Сред аргументите за настояването, които акцентира съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация, е действителната опция консулството да бъде употребявано за враждебни дейности и подривна активност.

„ Република Сърбия е правоприемник на кръвожадната Югославия, която организира безжалостна македонизация в така наречен Социалистическа република Македония. Освен това в последните години по никакъв метод не можем да назовем сръбската страна добросъседска или другарска. Напротив, подсещам нападението против екип на Българска национална телевизия и българите от Западните български околности през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина „ Караманица “ край Босилеград, която и през днешния ден продължава да трови водата на Босилеград “, написа българският представител в Европейския парламент.

Той напомня и арестуваната паметна плоча на починалите българи при клането на Коста Печанац, осъществено през 1917 година, която беше скрита години от полицията и локалната власт.

„ Сърбия към момента не е приложила глобите по отношение на Руската федерация и отхвърля да следва общата външна политика на Европейски Съюз. Нещо, което е в прорез с настояването да бъдат член на същия този Съюз “, посочи Джамбазки.

Ангел Джамбазки показва угриженост по отношение на господин Митко Солаков, който е назначен като консул в Благоевград, само че в това време извършва длъжността на почетен консул и на Казахстан. Държава, още веднъж мощно обвързана с Руската федерация. В същото време, брачната половинка на господин Солаков, госпожа Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от месец юли 2020 година.

„ Остава усещането, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за съвсем цяла България и аргументите за това остават незнайни за българските жители “, упорства още Джамбазки в писмото си до министъра на външните работи.

Ангел Джамбазки слага на вниманието на Министерство на външните работи следните въпроси, с които упорства българската общност да бъде осведомена по отношение на решенията и задачите на консулството на Република Сърбия в Благоевград:

1. Какво постанова разкриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?

2. Какви са аргументите за назначението на едно и също лице с функционалностите консулско длъжностно лице на страната Казахстан и на страната Сърбия?

3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската страна в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?

4. Какъв сигнал смятате, че насочва българската страна в двустранните връзки с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство тъкмо в Благоевград?

Съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обгръща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. А към днешна дата седалището на новото почетно консулско в град Благоевград включва територията на областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР